E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33153
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Ja darbnespēja turpinās ilgāk par 90 dienām, ārstam klātienē jānovērtē personas veselības stāvoklis

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Dana

Labdien! Rokas traumas dēļ (smags lūzums, nerva bojājums, bija operācija) norit rehabilitācija un jau trīs mēnešus ir darbnespēja. Roka vēl normāli nefunkcionē, nav plaukstas rotācijas, pirksti neliecas, ir pastāvīgas sāpes. Ģimenes ārsts katru mēnesi liek apmeklēt kādu speciālistu un iesniegt izrakstu, ka nevaru strādāt. Ārstējošais ārsts marta beigās izrakstā pēc slimnīcas uzrādīja, ka darbnespēja jāturpina vismaz divus trīs mēnešus. Maijā rehabilitologs norādīja, ka darbnespēja jāturpina vēl divus trīs mēnešus. Jūnija vidū ārstējošais ķirurgs norādīja, ka darbnespēja jāturpina līdz augusta beigām. Taču ģimenes ārsts uzstāj, ka jābūt jaunam speciālista izrakstam katras 30 dienas, jo to nosaka likums. Tas, ka izrakstā norādītas rekomendācijas pagarināt darbnespēju par vairākiem mēnešiem, neder. Lai iesniegtu ģimenes ārstam izrakstus, esmu spiesta meklēt speciālistus jūlijā un augustā, tomēr viena mēneša laikā pie speciālista var tikt tikai par maksu. Sanāk aizņemt rindu citiem pacientiem, lai tiktu izsniegts izraksts, un par to vēl jāmaksā liela nauda. Turklāt konkrētie speciālisti neārstē, tikai konstatē faktu. Esmu nogurusi, domājot, kur dabūt izrakstu. Vai tiešām pacientu var šādi dzenāt, visu laiku uzsverot Veselības inspekcijas pārbaudes? Vai rentgena uzņēmums un citu ārstu izraksti netiek ņemti vērā? Vai man kā pacientam ir tiesības atteikties doties pēc izraksta pie jauna speciālista? Kā man rīkoties?

A
atbild:
01. augustā, 2024
Veselības inspekcija
Inese Vēvere, Veselības aprūpes departamenta vecākā referente
Santa Galiņa
LV portāls

No 2024. gada 28. jūnija stājušies spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi Nr. 409 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”, kuros ir noteikts: gadījumā, ja personai darbnespēja ir iestājusies traumas dēļ, kura saistīta ar kaulu lūzumu, un ja tā ilgst 30 dienas (un ilgāk), ārsts, kurš izsniedza darbnespējas lapu, personu var nesūtīt pie cita ārsta.  

Taču, ja darbnespēja turpinās ilgāk par 90 dienām, tad ārstam klātienē jānovērtē personas veselības stāvoklis un traucējumi, kas liedz apmeklēt darbu vai turpināt darba pienākumu veikšanu.  

Tā kā, spriežot pēc apraksta, jūsu darbnespēja ilgst jau vairāk par 90 dienām, nepieciešams ārsta novērtējums klātienē.  

Darbnespējas lapas turpinājumu pēc 90 dienām, nenovērtējot pacientu klātienē, ārsts var izsniegt tikai gadījumos, ja darbnespējas iemesls ir grūtniecība vai dzemdību atvaļinājums vai ja persona atrodas stacionārā ārstniecības iestādē, vai personas veselības stāvoklis iepriekšējo 10 dienu laikā ir novērtēts klātienē pie ārsta, kurš izsniedzis darbnespējas lapu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas