E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33146
Lasīšanai: 2 minūtes

Ko apmaksā un ko neapmaksā atvaļinājuma laikā

J
jautā:
01. jūlijā, 2024
Darbinieks

Labdien! Jautājums par atvaļinājuma aprēķinu. Strādāju summēto darba laiku. Kā tiek aprēķinātas un apmaksātas atvaļinājuma dienas? Dodos atvaļinājumā no 1. līdz 7. jūlijam, darba dienās strādāju no plkst. 8 līdz 17.00. Atvaļinājums skaitās no 1. līdz 7. jūlijam, bet strādājusi esbūtu tikai no 1. līdz 5. jūlijam, tātad maksā tikai par 5 darba dienām, bet norāda 7 atvaļinājuma dienas. Kur paliek šīs divas brīvdienas? Kādēļ tās skaita kā atvaļinājuma dienas, ja tāpat būtu brīvdienas? 

A
atbild:
05. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. pants paredz, ka darbiniekam ikgadēji ir tiesības uz darba devēja apmaksātu četru kalendāra nedēļu atvaļinājumu. Tātad atvaļinājumu piešķir kalendāra nedēļās, nevis dienās. Kalendāra nedēļa sastāv no darba dienām un brīvdienām.  

Atbilstoši Darba likuma 75. panta astotajai daļai ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā. Tātad likums noteic, ka, līdzīgi kā strādājot, arī atvaļinājuma laikā tiek apmaksātas darba dienas, bet darba samaksa netiek aprēķināta par darbinieka brīvdienu laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas