E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33100
Lasīšanai: 3 minūtes

Attaisnotie izdevumi

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
Martins

Labdien! Pirms reģistrējos par saimnieciskās darbības veicēju un vispār radās doma par hobija pārvēršanu saimnieciskajā darbībā, sieva par saviem līdzekļiem iegādājās mājaslapas hostingu no Latvijā nereģistrētas kompānijas, ko sākotnēji bija plānots izmantot viņas personīgās portfolio mājaslapas izveidei, bet tagad tiktu izmantots e-veikala atvēršanai/uzturēšanai. Sieva nevēlas iesaistīties saimnieciskajā darbībā un nav saistīta ar saimnieciskās darbības lēmumu pieņemšanu. Kā pareizi rīkoties, lai mājaslapas hostinga pakalpojums oficiāli tiktu izmantots saimnieciskās darbības vajadzībām un nebūtu problēmu ar to, ka īpašumtiesības pieder sievai? Hostinga pakalpojums ir derīgs vēl gadu, tāpēc jaunu pakalpojumu pirkt negribētos. Saprotu, ka tad, ja domēna vārds ir reģistrēts uz citas personas vārda, ir nepieciešams līgums vai vienošanās par domēna vārda izmantošanas tiesībām. Vai šajā situācijā būtu līdzīgi? Vai man būtu jāslēdz līgums vai vienošanās ar sievu par iepriekš nopirktā hostinga pakalpojuma izmantošanu?

A
atbild:
28. jūnijā, 2024

Saimnieciskās darbības ieņēmumi un izdevumi ir noteikti likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10. un 11. pantā. Tie ir izdevumi, kas saistīti ar ienākuma gūšanu no saimnieciskās darbības: par iegādātajām izejvielām, materiāliem, precēm, arī procentu maksa par banku kredīta vai līzinga pakalpojumu izmantošanu (izņemot soda naudas maksājumus) un citi izdevumi, kas saistīti ar saimniecisko darbību un ir nepieciešami tās nodrošināšanai. 

Ja hostinga pakalpojumus nav reģistrēts uz jūsu vārda, taču tiks izmantots saimnieciskās darbības nodrošināšanā, tad tas ir pārreģistrējams uz jūsu vārda vai slēdzams līgums par šī pakalpojuma izmantošanu. Jāpiebilst, ka saimnieciskās darbības izdevumi ir tikai tādi izdevumi, kas ir saistīti ar saimniecisko darbību vai attiecināmi uz to, t. i., ja rēķini par hostinga pakalpojumiem tiks izrakstīti uz jūsu sievas vārda (bet apmaksāti no jūsu saimnieciskās darbības konta), tad ir jābūt tiesiskam pamatam šādu izdevumu attiecināšanai.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 237 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas