E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33056
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai pirmsskolas skolotājs var pasniegt sportu pirmsskolā

J
jautā:
21. jūnijā, 2024
Inese

Labdien! Man ir profesionālā bakalaura grāds izglītībā: pirmsskolas skolotājs. Vai varu pasniegt sportu pirmsskolā? Kāda izglītība nepieciešama, lai pirmsskolā varētu pasniegt sportu? 

A
atbild:
26. jūnijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogam nepieciešamā izglītība un profesionālā kvalifikācija noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 5. punktā, tostarp 5.5. apakšpunktā noteikts, ka pirmsskolas sporta skolotājam nepieciešama pedagoģiskā izglītība un sporta skolotāja kvalifikācija. Tā kā jums jau ir pirmsskolas skolotājam nepieciešamā izglītība un profesionālā kvalifikācija, no normas izriet, ka papildus vajadzētu iegūt sporta skolotāja kvalifikāciju.  

Pirmsšķietami minētā norma ir iekļauta, lai noteiktu, ka pirmsskolas sporta skolotāja darbu būtu tiesīga veikt persona, kura nav ieguvusi pirmsskolas skolotāja kvalifikāciju. Studiju programmas apguves laikā jums visdrīzāk ir bijuši arī studiju kursi, kas saistīti ar sporta nodarbībām pirmsskolas izglītības programmā. Minētie noteikumi arī nenoteic, kā pirmsskolas skolotājs varētu iegūt pirmsskolas sporta skolotāja kvalifikāciju.  

Ņemot vērā iepriekšminēto, jūs varat vadīt arī sporta nodarbības pirmsskolas izglītības programmā, ja jums ir nepieciešamās metodikas zināšanas un prasmes. Tomēr papildus iesaku apgūt arī atbilstošus pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides kursus, kuri palīdzētu iepriekš iegūtās zināšanas un prasmes uzlabot. Pašlaik, piemēram, Nacionālā izglītības iespēju datubāze niid.lv piedāvā iespēju pieteikties pedagogu profesionālās pilnveides kursos “Veselības un fiziskās aktivitātes jomas saturs pirmsskolā, ieteicamās metodes un līdzekļi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas