E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33040
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā nokārtot jautājumu par mājas piederību

J
jautā:
20. jūnijā, 2024
Lolita

Labdien! Esmu tiesiskais valdītājs dzīvoklim (dzīvoklis nav reģistrēts zemesgrāmatā), kas atrodas ēkā, kurai piederība nav noskaidrota. Sākotnējais ēkas statuss ir administratīvā ēka, kurai 2011. gadā ir mainīts statuss uz triju vai vairāku dzīvokļu māju. Ēka atrodas uz pašvaldībai piekritīgas zemes. Vienas ēkas daļā ir telpu grupas, kas par pajām iegādātas 1993. gadā. Otrā daļā ir neapdzīvojamās telpas (zāle, bibliotēka, sadzīves pakalpojumu punkts). Šobrīd no astoņiem īpašniekiem dzīvokļus apdzīvo trīs ģimenes, pārējie ir miruši (mantinieki nav pieteikušies). Kā sakārtot jautājumu par mājas piederību? 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024

Vispirms jums jāvēršas valsts un pašvaldību institūcijās, lai saņemtu pēc iespējas pilnīgāku informāciju, kas ir to rīcībā. Lai noskaidrotu ēkas un būves piederību, jums būtu jāvēršas Valsts zemes dienestā, attiecīgajā pašvaldībā, kurai pieder zeme (uz kuras atrodas minētā ēka), un Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā ar lūgumu identificēt ēkas īpašnieku (ja tas ir iespējams).  

Ja īpašuma īpašnieks ir miris un mantinieki nav pieņēmuši mantojumu, tad šāds īpašums ir uzskatāms par bezīpašnieka mantu un ir piederīgs valstij.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 276 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas