E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32979
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Procesuālo tiesību pārņemšana strīdā par kopīpašuma izbeigšanu

J
jautā:
14. jūnijā, 2024
Valdis

Es esmu nopircis kopīpašuma daļu, darījums ir reģistrēts zemesgrāmatā. Šo īpašumu es nopirku no cilvēka, kurš to ir mantojis no sava tēva. Pārdevēja tēvs ir uzsācis tiesvedību par kopīpašuma izbeigšanu. Vai man ir tiesības uzturēt prasību par kopīpašuma izbeigšanu, ja nav pagājuši pieci gadi un man nav svarīga iemesla kopīpašuma izbeigšanai? Ar kādiem Civilprocesa likuma pantiem es varu pamatot savu atteikšanos uzturēt prasību tiesā par lietu, kurā es aizvietoju prasītāju un kurā man nav motivācijas un pamata atbalstīt prasību? 

A
atbild:
17. jūnijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Likums dod tiesības ikvienam kopīpašniekam katrā laikā prasīt kopīpašuma dalīšanu. Ja kopīpašnieki par kopīpašuma dalīšanu nevar vienoties, tad strīdu risina tiesas ceļā.  

Gadījumos, kad kāda no strīda pusēm tiesvedības laikā mirst, Civilprocesa likuma 77. pants pieļauj puses procesuālo tiesību pārņemšanu. Tiesību pārņemšana iespējama jebkurā procesa stadijā, un par tiesību pārņemšanu tiesā iesniedzams rakstveida pieteikums. 

Svarīgi uzsvērt, ka prasība par kopīpašuma izbeigšanu ir tiesība, nevis pienākums, tādēļ jums nav obligāti jāuztur šāda prasība, ja to nevēlaties, un procesuālo tiesību pārņemšanas gadījumā jums pastāv iespēja šo prasību atsaukt: to paredz Civilprocesa likuma 74. panta trešās daļas 1. punkts. Vienlaikus jānorāda, ka prasībā par kopīpašuma izbeigšanu jebkurš kopīpašnieks (arī tāds kopīpašnieks, kuram lietā ir atbildētāja statuss) var tiesā iesniegt savu vēlamo kopīpašuma dalīšanas veidu. Tādējādi jums ir jārēķinās ar to, ka iespējama prasības atsaukšana no jūsu puses var neizbeigt tiesvedību, ja šajā lietā citi kopīpašnieki turpinās uzturēt savus prasījumus par kopīpašuma izbeigšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas