E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32904
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ja saimnieciskā darbība notiek tīmekļvietnē, tā jāreģistrē kā struktūrvienība

J
jautā:
08. jūnijā, 2024
Lāsma

Labdien! Man ir tapusi ideja, ka vēlos izveidot internetveikaliņu, kurā pārdotu elektroniskos materiālus, piemēram, krāsojamās lapas bērniem, kas automātiski tiktu nosūtīti pircējam uz e-pastu pēc maksājuma veikšanas. Vēlējos saprast, kādas ir opcijas šāda veikaliņa izveidošanai gan tādā vietnē kā Etsy, gan savā mājaslapā. Vai ir nepieciešams veidot SIA un reģistrēt veikaliņu kā struktūrvienību? Vai izdevīgāk ir reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam? Kā minētie varianti atšķiras praksē? Vai kāds no tiem ietekmētu manas esošās darba attiecības, kurās darba devējs par mani veic nodokļu maksājumus un sociālās iemaksas? Vai veikaliņu būs iespējams vēlāk papildināt ar citiem produktiem, piemēram, piesaistot tādu uzņēmumu kā Printful, kas sniedz print on demand pakalpojumus, lai drukātu manus dizainus uz t-krekliem? Vai produktu pievienošana no citas jomas neradīs “liekas galvassāpes”? Cenšos atrast labāko variantu, tomēr jūtos apmaldījusies informācijas jūrā. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
17. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saņemot atlīdzību par darbu vai pakalpojumu sniegšanu, ir jāizvēlas uzņēmējdarbības forma. Var Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēt saimniecisko darbību, kļūt par pašnodarbināto vai arī dibināt komercsabiedrību, kas jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā. 

Informācija detalizēti izklāstīta Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Nodokļu maksātājam (gan saimnieciskās darbības veicējam, gan SIA) ir pienākums norādīt arī saimnieciskās darbības veikšanas vietu, ja tā ir ārpus nodokļu maksātāja juridiskās adreses. Ja preci vai pakalpojumu pārdod internetā vai interneta platformās, piemēram, Facebook, etsy.com, Instagram u. c., jāreģistrē struktūrvienība.  

Reģistrācijas kārtība noteikta Ministru kabineta 2015. gada 22. septembra noteikumos Nr. 537 “Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā”. 

Informācija par struktūrvienības reģistrāciju paskaidrota VID materiālā šeit.

Ja darba ņēmējs paralēli algotajam darbam nodarbojas ar savu biznesu, viņš pats kārto grāmatvedību un no attiecīgajiem ienākumiem maksā nodokļus.  

Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) maksā no visiem gada ienākumiem, kuros iekļauti ne tikai ienākumi no saimnieciskās darbības, bet arī citi ar IIN apliekami ienākumi (algotā darba alga, prēmijas, autoratlīdzības u. c.). 

No gada apliekamā ienākuma atskaita gada diferencēto neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, tai skaitā pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. 

Gada ienākumam piemēro progresīvo IIN likmi: 

  • 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro; 
  • 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 78 100 eiro; 
  • 31% – ienākumam, kas pārsniedz 78 100 eiro. 

Saimnieciskās darbības veicējs un uzņēmums var darboties vairākās nozarēs. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 11 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas