E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32903
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vai bērnu pabalstus drīkst pārskaitīt vecvecākiem

J
jautā:
08. jūnijā, 2024
Linda

Labdien! Man ir bērni, un es saņemu pabalstu, kā arī piemaksu par bērnu invalīdu. Vai šo bērnu naudu drīkst pārskaitīt omei uz viņas kontu? Vai tā darīt ir likumīgi? 

A
atbild:
14. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājums acīmredzot ir par ģimenes valsts pabalstu, kura apmērs atkarīgs no tā, par cik faktiski audzināmiem bērniem pabalsts tiek saņemts. Ja bērnam ir noteikta invaliditāte, tad papildus piešķir un izmaksā piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta. 

Valsts sociālo pabalstu likumā paredzēts: ģimenes valsts pabalstu piešķir personai, kura audzina bērnu. Tas ir universāls pabalsts, kuru piešķir visām ģimenēm, nevērtējot ienākumus. 

Likumā nav noteikts, kādā veidā un kādiem maksājumiem izlietojams pabalsts, tas ir finansiāls atbalsts bērna vecākiem, ģimenei, kurai jānodrošina bērna vajadzības. 

Kontā “bērnu nauda” tiek ieskaitīta ar norādi, ka tas ir VSAA maksājums. Ja jūs no sava konta pārskaitāt kādu summu citam, šajā gadījumā bērnu vecmammai, tad tas vairs nav konkrēti raksturots maksājums, taču vienmēr ieteicams norādīt, kādam nolūkam naudu pārskaitāt.  

Civillikumā ir noteikts vecāku pienākums rūpēties par bērnu. Vecāku pienākums ir bērna uzturēšana – ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšana, izglītošana un audzināšana. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas