E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34037
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kādas ir SIA dalībnieka tiesības

J
jautā:
26. septembrī, 2024
Oskars

Labdien! Persona ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) dalībnieks ar noteiktu balsu skaitu. SIA dibināts 20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā. Persona par savu statusu SIA nav zinājusi (precīzāk sakot, nav apzinājusies savu statusu SIA). SIA aktīvi darbojas joprojām. Cik noprotams, dalībniekam ir tiesības piedalīties sabiedrības pārvaldē, peļņas sadalē un SIA mantas sadalē sabiedrības likvidācijas gadījumā. Neko no minētā līdz šim persona nav realizējusi. Vai personai ir tiesības SIA pieprasīt savu peļņas daļu, tai skaitā par iepriekšējiem gadiem, un kā tas realizējams? Vai šīs tiesības attiecināmas arī uz mantiniekiem? 

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Lai gan valde ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību izpildinstitūcija, kura vada un pārstāv sabiedrību, par vairākiem jautājumiem var lemt vienīgi sabiedrības dalībnieki, piemēram, statūtu grozīšanu, pamatkapitāla palielināšanu vai samazināšanu, gada pārskata un peļņas sadales apstiprināšanu u. tml. Vienlaikus, lai pieņemtu dalībnieku sapulces balsošanai izvirzītos jautājumus, visos gadījumos nebūt nav vajadzīga visu dalībnieku aktīva līdzdalība. Tādēļ var pastāvēt situācija, ka sabiedrība ilgstoši darbojas, pat ja kāds tās dalībnieks nepiedalās dalībnieku sapulces balsojumos vai pat nezina par savu dalībnieka statusu uzņēmumā, kā tas ir šajā gadījumā. 

Neatkarīgi no tā, ka dalībnieks ilgstoši nav zinājis par sev piederošajām sabiedrības kapitāla daļām un piedalījies dalībnieku sapulcēs, viņam pilnā apmērā saglabājas visas sabiedrības dalībnieka tiesības. Lai realizētu savas tiesības, dalībniekam ir jāsazinās ar uzņēmuma valdi. Dalībniekam ar likumu garantēto tiesību apjomā ietilpst tostarp tiesības saņemt no valdes informāciju par sabiedrības darbību un iepazīties ar visiem sabiedrības dokumentiem (Komerclikuma 194. pants), kā arī pieprasīt un saņemt dividendes proporcionāli viņam piederošo daļu nominālvērtību summai par iepriekšējiem desmit gadiem (Komerclikuma 161. pants). Dalībnieka nāves gadījumā personai piederošās sabiedrības kapitāla daļas pāriet mantojumā dalībnieka mantiniekiem, kuri iegūst visas uzskaitītās dalībnieka tiesības.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 220 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas