E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29613
Lasīšanai: 2 minūtes
14
14

Vai bezdarbnieka pabalsta saņēmējs var gūt ienākumus kā pašnodarbinātais

J
jautā:
07. jūnijā, 2023
Ainārs

Labdien! Vai es vienlaikus drīkstu veikt saimniecisko darbību kā pašnodarbinātais un saņemt bezdarbnieka pabalstu? Vai arī ir kādi konkrēti nosacījumi vai ierobežojumi? Šobrīd plānoju piestrādāt par kurjeru, jo bezdarbnieka pabalsts jau kļuvis mazs.

A
atbild:
19. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja bezdarbnieka pabalsts ir piešķirts, to var saņemt tad, ja tā saņemšanas laikā negūst ienākumus.

Vienīgais izņēmums ir tad, ja pašnodarbināta persona ir reģistrējusi Valsts ieņēmumu dienestā (VID) saimniecisko darbību, tās ienākumi mēnesī nesasniedz minimālo algu 620 eiro un pašnodarbinātais veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 10% apmērā, kas ir iemaksas tikai pensijas apdrošināšanai.

Saimnieciskās darbības veicējam, reģistrējoties VID, ir jāizvēlas nodokļu režīms – vai nu vispārējais (jāveic VSAOI un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis), vai mikrouzņēmumu nodoklis (jāmaksā viens nodoklis no ienākumiem).

Vispārējā nodokļu režīmā VSAOI  jāveic reizi ceturksnī par mēnešiem, kuros ir ienākumi. Ja ienākumi ir vismaz 620 eiro mēnesī (minimālā alga valstī), tad jāveic VSAOI pēc pilnās likmes (31,07%). Tās ir iemaksas visiem pašnodarbinātā apdrošināšanas veidiem, līdz ar to nevar vienlaikus saņemt sociālās apdrošināšanas pabalstus, tai skaitā bezdarbnieka pabalstu.

Ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī nesasniedz 620 eiro, tad VSAOI veic no faktiskajiem ienākumiem 10% apmērā. Šīs iemaksas ir tikai pensiju apdrošināšanai, tāpēc netiek ierobežota bezdarbnieka pabalsta saņemšana.

Mikrouzņēmumu nodoklis (likme 25% apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā) ietver sociālo apdrošināšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokli. Pašnodarbinātajam, kas gūst ienākumus un ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, nav tiesību iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas