E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32827
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Vai Lietuvas pilsonim nepieciešama uzturēšanās atļauja, lai noslēgtu laulību Latvijā

J
jautā:
01. jūnijā, 2024
Līze

Labdien! Esmu Latvijas pilsone, un vīrietis, ar kuru vēlos laulāties, ir Lietuvas pilsonis. Laulību vēlamies reģistrēt Latvijā. Vai topošajam vīram vajag nokārtot uzturēšanās atļauju vai tamlīdzīgu dokumentu, lai varētu ar mani salaulāties Latvijā? 

A
atbild:
13. jūnijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā noteic Civillikums, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi Nr. 761) un MK noteikumi Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu” (turpmāk – noteikumi Nr. 906). 

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. pants paredz, ka Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai citas valsts pilsonis, bezvalstnieks, bēglis vai persona, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā, var noslēgt laulību ar Latvijas pilsoni, Latvijas nepilsoni, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoni vai citas valsts pilsoni, bezvalstnieku, bēgli vai personu, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā. 

Lietuvas pilsonim Latvijā ir tiesības uzturēties 90 dienas jebkurā 180 dienu periodā. 

Proti, ES pilsoņu pārvietošanās brīvība ir plaša. Tas ir viens no ES pamatprincipiem, kas ietverts Līgumā par Eiropas Savienību un ieviests ar ES sekundārajiem tiesību aktiem (Direktīva 2004/38/EK). 

Uzturēšanās atļauja nepieciešama, ja ārzemnieks vēlas uzturēties Latvijas Republikā ilgāk par 90 dienām pusgada laikā, skaitot no pirmās ieceļošanas dienas. 

Atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta pirmajai daļai personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu (elektroniski iesniegumu par laulības noslēgšanu, ja tas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un tam ir laika zīmogs, var iesniegt tikai pilngadīgi Latvijas pilsoņi vai pilngadīgi Latvijas nepilsoņi). Iesniedzot iesniegumu, jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments. 

Ja viens no laulātajiem ir ārzemnieks, iesniegums par laulības noslēgšanu iesniedzams, abām personām klātesot, dzimtsarakstu nodaļā Latvijā. 

Dzimtsarakstu nodaļu kontaktinformācija pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā. 

Iesniegumam par laulības noslēgšanu ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 761 4. pielikumā. Veidlapu var saņemt arī uz vietas izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā. 

Vienlaikus saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta otro daļu personām, kuras agrāk bijušas citā laulībā un kuru ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Fizisko personu reģistrā, iesniedzot iesniegumu, jāuzrāda viens no šādiem dokumentiem: 

  • bijušā laulātā miršanas apliecība; 
  • dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra izsniegta laulības šķiršanas apliecība; 
  • likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu; 
  • izraksts vai izziņa no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu. 

Savukārt Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta ceturtajā daļā noteikts: ja personai, kas vēlas noslēgt laulību, nav iespējams iegūt vienu no iepriekš minētajiem dokumentiem, to aizstāj ar tiesas spriedumu par attiecīgā fakta konstatēšanu. 

Ārzemniekam papildu iepriekš uzskaitītajiem dokumentiem atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. panta otrajai daļai jāiesniedz attiecīgās ārvalsts (šajā gadījumā Lietuvas) kompetentās institūcijas izsniegts dokuments par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā. 

Ja rodas papildu jautājumi par laulības noslēgšanu Latvijā, aicinām sazināties ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu (kontaktinformācija pieejama šeit), turpretī, ja rodas jautājumi par tiesībām uzturēties Latvijas Republikā, jāsazinās ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (kontaktinformācija atrodama šeit). 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 269 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas