E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32808
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai pirkuma darījumā maksājumu var veikt cita persona

J
jautā:
28. maijā, 2024
Raitis

Labdien! Vēlos nopirkt dēlam dzīvokli. Īpašumu noformēsim uz dēla vārda, bet maksātājs būšu es. 
Vai pirkuma līgumā jāmin, ka pārdevējam naudu pārskaitīs tēvs, nevis dēls, kurš tiks norādīts kā pircējs līgumā un uz kura vārda tiks kārtota zemesgrāmata? Vai tas skaitās dāvinājums, par kuru valstij būs jāmaksā atsevišķa nodeva? Apzinos, ka būs nostiprinājuma lūguma izmaksas pie notāra, kā arī nodevas un izmaksas, noformējot zemesgrāmatu.

A
atbild:
30. maijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Normatīvie tiesību akti pieļauj, ka pirkuma darījumā pirkuma maksu apmaksā nevis pircējs, bet kāda trešā persona. Praksē visbiežāk maksātājs ir kāds tuvs pircēja radinieks, kā tas būs arī jūsu gadījumā.  

Kas attiecas uz konkrētās maksāšanas kārtības norādīšanu pirkuma līgumā, lai gan tas nav obligāti, tomēr kā nosacījumu to līgumā var atrunāt vai citādi pārdevēju par minēto maksāšanas kārtību informēt, lai izvairītos no pārpratumiem. Ieteicams pirms maksājuma veikšanas par plānoto darījumu konsultēties ar banku un Valsts ieņēmumu dienestu. 

Savukārt attiecībā uz jūsu un dēla savstarpējām saistībām šāda rīcība no jūsu puses atbilst dāvinājuma līguma pazīmēm. Dāvinājums nebūs apliekams ar nodokli. Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 35. punkta a apakšpunktu gada apliekamajā ienākumā netiek ietvertas un ar nodokli netiek apliktas dāvanas no fiziskajām personām pilnā apmērā, ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, kas atbilst jūsu gadījumam. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas