E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32783
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ūdens ņemšanas vieta ugunsdzēsības vajadzībām

J
jautā:
27. maijā, 2024
Anonīms

Labdien! Esmu mājas būvniecībai iegādājies zemesgabalu vienā no Ķekavas novada ciematiem. Pašlaik esmu projekta izstrādes posmā, kur jātiek skaidrībā par punktu, kas skar ugunsdzēsības ūdens ņemšanas vietu. No mana zemesgabala robežas 50 m attālumā ir ciema dīķis, kas pieder kaimiņam, teorētiski māja no dīķa atradīsies 6070 m attālumā. Dīķis nav norobežots, tam ir brīva piekļuve. Vai saskaņā ar noteikumiem dīķis skaitās un der kā ūdens ņemšanas vieta ugunsdzēsējiem, lai tiktu izpildīti tehniskie noteikumi, kas attiecas uz šo punktu? Ja der, vai man ir nepieciešama atļauja no kaimiņa, lai dīķi projektā atzīmētu ugunsdzēsības izmantošanas vietu?

A
atbild:
04. jūnijā, 2024

Prasības ūdensapgādes būvju (izņemot pagaidu ūdensapgādes inženiertīklu un ēku iekšējo ūdensvadu) projektēšanai un būvdarbiem nosaka Latvijas būvnormatīvs LBN 222-15 “Ūdensapgādes būves”, kas apstiprināts ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 326 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 222-15 “Ūdensapgādes būves” ”. Minēto noteikumu 18. punkts noteic, ka, ņemot vērā šī būvnormatīva 9.4. apakšnodaļā noteiktās prasības, ārējo ugunsdzēsības ūdensapgādi drīkst paredzēt no atklātām (arī no dabiskām) ūdenstilpnēm vai slēgtiem ūdens rezervuāriem (neierīkojot centralizētu ūdensapgādes sistēmu). Centralizētās ūdensapgādes pakalpojumu sniegšanas teritorijās, kur iedzīvotāju skaits ir lielāks par 5000, ārējo ugunsdzēsības ūdensapgādi paredz no centralizētās ūdensapgādes sistēmas, bet, ja tā nav pietiekama, papildu ugunsdzēsības ūdensapgādi no slēgtiem ūdens rezervuāriem vai atklātām (arī dabiskām) ugunsdzēsības ūdenstilpnēm. 

Ugunsdzēsības ūdens apjomus glabā slēgtos ugunsdzēsības rezervuāros vai atklātās (arī dabiskās) ugunsdzēsības ūdenstilpnēs. Ugunsdzēsības rezervuāru un atklāto ūdenstilpņu ūdens apjomu aprēķina, ņemot vērā ārējās ūdensapgādes ugunsdzēsības ūdens patēriņu un ugunsgrēka dzēšanas ilgumu atbilstoši minētā būvnormatīva 21., 22., 23., 24., 25., 26., 31. un 32. punktam, kā arī ūdens iztvaikošanu vasarā un sasalšanu ziemā. 

Tādējādi, ja ūdens daudzums ir pietiekams un attālums līdz ūdens ņemšanas vietai atbilst prasībām, jūs varat slēgt vienošanos ar dīķa īpašnieku par piekļuves tiesību nodrošināšanu ūdens ņemšanas nolūkam ugunsdzēsības vajadzībām. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas