E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32770
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā daudzdzīvokļu namā drīkst tērēt uzkrājuma fonda līdzekļus

J
jautā:
24. maijā, 2024
Ilgonis

Kā daudzdzīvokļu namā drīkst tērēt koplietošanas naudu? Es to jautāju, jo ir mājas iedzīvotāji, kuri vēlas tērēt koplietošanas naudu bedres salabošanai, kas atrodas pie mājas uz ielas, bet šīs bedres teritorija nepieder mājai. Vai vispār ir tiesības koplietošanas naudu izmantot tādiem mērķiem? 

A
atbild:
27. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 13. panta 2.1 daļa noteic, ka dzīvokļa īpašnieks viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram veic uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos naudas maksājumus uzkrājumu fondā šā panta pirmajā un otrajā daļā paredzēto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai.

Šā panta pirmā daļa paredz: dzīvokļa īpašnieks atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto atlīdzību pārvaldniekam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā. 

Šā panta otrā daļa paredz: dzīvokļa īpašnieks atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus citu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kas nodrošina dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu, veicina optimālu tās pārvaldīšanas izdevumu veidošanu un attiecas uz: 

  • kopīpašumā esošo dzīvojamās mājas elementu, iekārtu vai komunikāciju nomaiņu, kuras rezultātā samazinās mājas uzturēšanas izmaksas;
  • pasākumiem, kuru rezultātā samazinās izdevumi par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu;
  • pasākumiem, kuru rezultātā tiek veicināta vides pieejamības prasību izpilde.

Dzīvokļa īpašuma likuma 15.2 pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopības manta ir dzīvokļu īpašnieku veiktās iemaksas uzkrājumu fondā. 

Uzkrājuma izlietošana ir dzīvojamās mājas (dzīvokļu īpašnieku) un pārvaldnieka līgumisko attiecību jautājums. 

Dzīvojamās mājas uzkrājumu fonda iemaksas tiek veiktas tikai un vienīgi uz dzīvokļu īpašnieku lēmuma pamata. 

Lai gan Dzīvokļa īpašuma likumā ir noteikts, kādiem mērķiem drīkst tērēt uzkrājumu fonda līdzekļus, dzīvokļu īpašnieku kopība var lemt arī par citiem mērķiem. 

Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas remontēt bedri, kas atrodas uz citai personai piederošas zemes, tad par to būtu jāvienojas ar šīs zemes īpašnieku. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas