E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32767
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai ziņu par bankas kontu izpaušana ir pārkāpums

J
jautā:
24. maijā, 2024
Signe

Labdien! Banka bez manas piekrišanas ir izpaudusi informāciju par manu konta stāvokli manas mātes vīram (mātes vīrs ir bijušais konkrētās bankas darbinieks). Vai tas ir likuma pārkāpums? 

A
atbild:
31. maijā, 2024
Datu valsts inspekcija
Ginta Gailuma, Prevencijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Banka nav tiesīga izsniegt trešajai personai citas personas bankas konta informāciju, ja nepastāv atbilstošs tiesiskais pamats (datu subjekta piekrišana, līguma izpilde, juridisks pienākums, sabiedrības intereses, vitālo interešu aizsardzība vai leģitīmo interešu ievērošana). Lai izvērtētu, vai konkrētajā gadījumā pastāv atbilstošs tiesiskais pamats (kā minēts, piekrišana nav vienīgais tiesiskais pamats), nepieciešams vairāk informācijas. Ja izrādās, ka tiesiskais pamats nepastāv, tad šāda datu apstrāde ir nelikumīga. 

Tomēr, lai pilnībā izprastu situāciju, vienmēr ir nepieciešams abu pušu – pārziņa (bankas) un datu subjekta (cilvēka, kura dati izpausti) – skaidrojums. Personai ieteicams, izmantojot savas datu subjekta piekļuves tiesības, sazināties ar banku, prasot sniegt paskaidrojumu par informācijas izpaušanas iemesliem un pamatu, lai noskaidrotu situācijas detaļas. Ja atklājas, ka tiesiskā pamata nav bijis, persona var vērsties Datu valsts inspekcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 267 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas