E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32729
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Iespēja reģistrēt laulību bez lieciniekiem

J
jautā:
21. maijā, 2024
sabīne

Labdien! Vēlos pajautāt par laulību reģistrāciju pēc 01.07.2024. Ja mēs iesniedzam pieteikumu jūnijā ar domu, lai 05.07.2024. varētu apprecēties bez lieciniekiem, vai tas tiešām nav izdarāms? Ilgu laiku gaidījām, lai to varētu izdarīt bez lieciniekiem tieši konkrētajā dienā. Vai tagad sanāk, ka jāgaida līdz nākamajam gadam? Vai obligāti jāgaida mēnesis pēc iesnieguma iesniegšanas? Vai arī tas ir atkarīgs no nodaļas, kurā pieteikums iesniegts? Vai nav iespējams jau šogad jūlija sākumā sarakstīties bez lieciniekiem? 

A
atbild:
27. maijā, 2024

Likumdevējs ir noteicis to, ka grozījums Civillikuma 56. panta pirmajā daļā par atteikšanos no obligātas liecinieku klātbūtnes laulības noslēgšanas procesā stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā un piemērojams gadījumos, kad iesniegums un citi laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstī iesniegti pēc minētā datuma. Tā to paredz grozījums likumā Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību likums. Cita kārtība nav paredzēta, un to mainīt nav iespējams.  

Laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā. Steidzamos gadījumos dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai ir tiesības šo termiņu saīsināt (saskaņā ar Civillikuma 41. un 45. pantā noteikto). Par savu situāciju jums ir iespēja iesniegumā informēt attiecīgās dzimtsarakstu nodaļas vadītāju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 271 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas