E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32724
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kur vērsties, lai noskaidrotu maksāto nodokļu parādu problēmas

J
jautā:
21. maijā, 2024
Endija

Pie kā vērsties, lai konsultētos par VID esošu IIN parādu, kas kopš 2021. gada tiek maksāts caur zvērinātu tiesu izpildītāju, taču 2022. gadā sākts maksāt PVN pēc labprātīgās nomaksas grafika, taču ikmēneša maksājumi, kas tiek attiecināti uz PVN labprātīgās nomaksas grafiku, automātiski novirzīti uz vecāko IIN parādu, kas savukārt padara PVN labprātīgās nomaksas grafiku par nepildītu? VID zvana un prasa, kāpēc es nepildu labprātīgās nomaksas grafiku. Esmu šokā, jo maksāju katru mēnesi. VID darbiniece apskatīja, pati ir pārsteigta un nespēj man izskaidrot, ko darīt, jo sistēma visu novirzot uz vecāko parādu. Esošās situācijas dēļ PVN labprātīgās nomaksas grafikā ir nokavējuma nauda. Kur vērsties, lai liktu VID veikt labojumus un pareizi sakārtot aprēķinu VID EDS, jo abi nodokļu parādi tiek maksāti atsevišķi? Vai man sistēmas vainas dēļ būs jāmaksā arī saskaitītie nokavējuma procenti, kas realitātē ir nepamatoti skaitīti, jo maksājumi nav kavēti? Vai zvērinātam tiesu izpildītājam ir iespēja likt VID veikt labojumus un pārrēķinu, kā arī novirzīt jau samaksātās summas pareizi atbilstoši konkrētajiem nodokļu parādiem?

A
atbild:
31. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai atvieglotu nodokļu parādu labprātīgu samaksu, nodokļu likumos ir paredzētas vairākas iespējas nomaksāt nodokļu parādu pa daļām. To, kuru no iespējām nodokļu maksātājam ir tiesības izmantot, ietekmē nodokļu parāda izveidošanās iemesls un termiņš. 

Jums ir nodokļu parādi un arī vienošanās ar Valsts ieņēmumu dienestu, tāpēc, lai noskaidrotu, kādā kārtībā tiek segti konkrēto nodokļu parādi un kādi ir saistību kārtošanas nosacījumi un termiņi, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņai ieteicams izmantot EDS paredzēto iespēju sadaļā “Sarakste ar VID”. 

Informācija ir pieejama VID materiālos “Termiņpagarinājumi un nodokļu parādi”.

Papildus informējam, ka no 2021. gada VID administrētajiem valsts budžeta maksājumiem ir jauns konts – vienotais nodokļu konts –, kas aizstāj līdzšinējos nodokļu kontus. Informācija par to, kādi nodokļi no vienotajā kontā iemaksātās summas samaksāti, ir pieejama EDS, izvēlnē “Maksājumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas