E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32669
Lasīšanai: 3 minūtes

Automašīnas novietošana stāvēšanai, ja daudzdzīvokļu mājas īpašnieki vienojušies par kārtību

J
jautā:
16. maijā, 2024
Natālija

Labdien! Daudzdzīvokļu mājas privātīpašuma īpašnieki sapulcē lēma par atļauju novietot automašīnas uz brauktuves un ietves, proti, vietā, kur tas netraucē mājas iedzīvotājiem pārvietoties. Vai pašvaldības policijai ir tiesības mani šajā gadījumā sodīt?

A
atbild:
28. maijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. pantu ceļu satiksme ir attiecības, kas rodas, pārvietojoties pa ceļiem ar transportlīdzekļiem vai bez tiem, savukārt ceļš ir jebkura satiksmei izbūvēta teritorija (autoceļš, iela, prospekts, šķērsiela un tamlīdzīgas teritorijas visā platumā, ieskaitot brauktuvi, ietves, nomales, sadalošās joslas un saliņas). Ceļa kompleksā ietilpst ceļš, mākslīgās būves (tilti, satiksmes pārvadi, tuneļi, caurtekas, ūdens novadīšanas ietaises, atbalsta sienas un citas būves), ceļu inženierbūves (pasažieru sabiedrisko transportlīdzekļu pieturvietas un paviljoni, bremzēšanas un paātrinājuma joslas, transportlīdzekļu stāvvietas, atpūtas laukumi, velosipēdu ceļi un ietves, ceļu sakaru un apgaismojuma līnijas, elektrotransporta kontakttīkli un citas inženierbūves), satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi (ceļa zīmes, luksofori, signālstabiņi, aizsargbarjeras, gājēju barjeras, vertikālie un horizontālie ceļa apzīmējumi un citi tehniskie līdzekļi). Ievērojot minēto, ceļu satiksme ir iespējama arī daudzdzīvokļu namu pagalmos un privātajās teritorijās. 

Jūsu izklāstītajā situācijā pirmšķietami piemērojamas ceļu satiksmi regulējošo normatīvo aktu prasības dzīvojamā zonā. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 141. pantu transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transportlīdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.

Tādējādi objektīvi jāizvērtē, vai transportlīdzekļa novietošana traucē citu ceļu satiksmes dalībnieku pārvietošanos vai tikai rada neērtības. No tā ir atkarīgs, vai transportlīdzekļa īpašnieks ir pārkāpis ceļu satiksmi regulējošo normatīvo aktu prasības. To izvērtēt ir tiesīga vienīgi Valsts policija vai attiecīgās pašvaldības policija. 

Ja dzīvokļu īpašnieki jautājumu par transportlīdzekļu novietošanu stāvēšanai ir atrisinājuši, nosakot kopīpašuma zemes lietošanas kārtību, un konkrēto līgumu reģistrējuši zemesgrāmatā, policijai tas ir jāņem vērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 10 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas