E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32654
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Aizdevums preces pirkumam un pats preces pirkums ir divi atsevišķi darījumi

J
jautā:
14. maijā, 2024
Reinis

Patērētājs paraksta aizdevuma līgumu. Naudas summu aizdevējs pēc līguma norādījumiem ieskaita sava partnera  veikala  kontā. Patērētājs tiesiski neslēdz pirkuma līgumu, jo lieta neatbilst veikala reklāmā un paša veikala apsolītajam. Vai aizdevējs ir tiesīgs pieprasīt patērētājam naudu, kuru ieskaitījis sava veikala kontā? Vai aizdevējs drīkst ieskaitīt patērētājam domāto aizdevumu sava veikala kontā, nepārliecinoties, vai lieta ir tiesiski apstiprināta ar pirkuma līgumu? 

A
atbild:
15. maijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

No jūsu apraksta var konstatēt, ka esat noslēdzis aizdevuma līgumu ar personu “A”. Aizdevuma līguma mērķis ir bijis jums nepieciešamās naudas summas aizdošana kādas preces pirkumam no personas “B”. Persona “A” ir izpildījusi savas saistības un pēc jūsu savstarpējā līguma nosacījumiem un jūsu norādījumiem ir pārskaitījusi aizdevuma summu personai “B”. Pēc aizdevuma summas pārskaitīšanas personai “B” jums ar personu “B” ir radies strīds par preces kvalitāti. 

Skaidrības labad vispirms jāvērš jūsu uzmanība uz to, ka runa ir par diviem atsevišķiem divpusējiem darījumiem. Jūsu attiecības ar personu “A” izriet no jūsu starpā noslēgtā aizdevuma līguma. Savukārt ar personu “B” jūs saista pirkuma darījums. Lai gan aprakstā jūs personu “A” un personu “B” dēvējat par partneriem, juridiski tās ir uzskatāmas par divām dažādām personām. Tātad izveidojušās saistības ar katru no šīm personām (“A” un “B”) jums tad arī būtu jārisina atsevišķi.  

Jūsu noslēgtais aizdevuma līgums paredzēja personas “A” pienākumu aizdevuma summu pārskaitīt personai “B”. Jāsecina, ka personai “A” bija ne tikai tiesības, bet arī pienākums ievērot šos līguma nosacījumus, ko persona “A” arī ir darījusi. Tādējādi persona “A” ir pilnībā izpildījusi savas no aizdevuma līguma izrietošās saistības un jums ir pienākums, ievērojot noslēgto aizdevuma līgumu, noteiktajā laikā un apjomā atmaksāt personai “A” visu aizdevuma summu. Persona “A” neatbild par jūsu un personas “B” savstarpējām saistībām, strīdiem. Strīds par preces kvalitāti jums ir jārisina ar personu “B”. Jāpiebilst, ka pirkuma līgums ar personu “B”, visticamāk, ir uzskatāms par jau noslēgtu. Civillikuma 2004. pants paredz, ka pirkuma līgums uzskatāms par noslēgtu brīdī, kad abas puses ir vienojušās par pirkuma priekšmetu un maksu. No apraksta izriet, ka vienošanās par pirkuma priekšmetu un maksu ar personu “B” jums jau ir notikusi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas