E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32628
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Uzņēmums var darboties vairākās nozarēs

J
jautā:
12. maijā, 2024
Laura

Labdien! Es vēlos tirgot auto rezerves daļas. Man jau ir SIA, kas nodarbojas citā nozarē, bet, cik saprotu, reģistrējot papildu darbības nozari VID, es varu tirgot rezerves daļas šajā pašā uzņēmumā. Vai man izdevumi un ieņēmumi ir kaut kā jādala (atbilstoši darbības veidam)? Vai ir jāatver vēl viens konts bankā? Vai ir vajadzīga cita kase skaidras naudas darījumiem?  

A
atbild:
04. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskām un juridiskām personām, kas uzsāk saimniecisko darbību, informāciju par pamatdarbības veidu jāiesniedz mēneša laikā pēc saimnieciskās darbības reģistrācijas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai Valsts ieņēmumu dienestā. 

Gada laikā uzsākot nodarboties ar citu darbības veidu, nodokļu maksātājam par izmaiņām jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam. Ja darbības veids atbilst pamatdarbības definīcijai, tad par izmaiņām pamatdarbības veidā jāpaziņo laika periodā no nākamā gada 1. janvāra līdz 1. maijam. Savukārt papildu darbības veidus var mainīt un paziņot jebkurā laikā. 

Uzņēmumam ir pienākums norādīt saimnieciskās darbības veikšanas vietu, ja tā ir ārpus nodokļu maksātāja juridiskās adreses. Proti, ir jāreģistrē struktūrvienība, ja pastāvīga, fiziska darbības vieta ir ārpus juridiskās vai deklarētās adreses (citā adresē, ar citu kadastra apzīmējumu), piemēram, noliktava, ražošanas telpa, veikals. Struktūrvienībai nav juridiskās personas statusa, un tā nav uzskatāma par atsevišķu nodokļu maksātāju, jo veido kopumu ar galveno uzņēmumu, kas ir konkrēto struktūrvienību izveidojis. 

Par pārdotajām auto rezerves daļām saņemot samaksu (skaidrā naudā, ar maksājumu karti vai mobilo lietotni), nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai ir jālieto elektroniskā ierīce un iekārta – kases aparāts, hibrīda kases aparāts, kases sistēma, specializētā ierīce vai iekārta – un darījumu partnerim jāizsniedz darījumu apliecinošs dokuments – kases čeks –, jo saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 82., 82.1, 82.2, 84. un 85. punktu šādi darījumi nav atbrīvoti no elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas. 

Visiem, kuri veic jebkāda veida uzņēmējdarbību, ir saistošas Grāmatvedības likuma prasības. Komercsabiedrībām grāmatvedība ir jāuztic kārtot grāmatvedības jautājumos kompetentai personai. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas