E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32522
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par zemes izpirkšanu jāvēršas pašvaldībā

J
jautā:
02. maijā, 2024
Endija

Labdien! Mamma mantoja īpašumu, kas sastāv no četrām ēkām bez zemes. Pašlaik zemi ap māju 5 ha apmērā nomā lauksaimnieks, bet tā skaitās pašvaldībai piekritīgā zeme. Tā kā agrāk saimniekoja ome, apkārt ēkām ir sastādīti koki un ir palicis mazdārziņš, kuru īrnieks neizmanto, jo koki traucē. Vai ir iespēja pašvaldībai prasīt īres līgumu par zemes pleķīti, kas ir palicis? Kā ir ar zemes izpirkšanu no pašvaldības? 

A
atbild:
14. maijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Matīss Rostoks, zvērināts advokāts

Pamatojoties uz Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 16. punktu un Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma (kas nosaka publiskas personas, tostarp pašvaldības, rīcību ar mantu) 5. panta pirmo daļu, lēmumu par pašvaldībai piederoša nekustamā īpašuma atsavināšanu vai pamatotu atteikumu par atsavināšanas ierosinājuma noraidīšanu var pieņemt pašvaldības dome.

Pašvaldībai piederošu īpašumu (šajā gadījumā nekustamo īpašumu) privatizācija notiek saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”.

Kārtību, kādā minētais process notiek, regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 109 “Kārtība, kādā atsavināma publiskas personas manta”.

Likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 31. pants paredz, ka jebkura fiziskā persona ir tiesīga ierosināt jebkura tāda pašvaldības īpašuma objekta privatizāciju, uz kuru attiecināms šis likums. 

Ierosinājumi par pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju iesniedzami attiecīgajai pašvaldībai. Konkrētā pašvaldība apkopo ierosinājumus un pieņem lēmumu par pašvaldības īpašuma objekta nodošanu privatizācijai. 

Lēmumu pieņem attiecīgās pašvaldības dome, kā arī šajā lēmumā var noteikt pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas pamatprincipus. 

Tātad likums nosaka iespēju zemesgrāmatā ierakstītās ēkas (būves) īpašniekam nopirkt zemesgabalu, uz kura atrodas konkrētā ēka (būve). 

Iepriekš minētā likuma 42. pants skaidro privatizācijas subjektu (35. pants) pirmpirkuma tiesību realizāciju. Šajā gadījumā pirmpirkuma tiesību subjekts (mantinieks) var brīvi izvēlēties  iesniegt vai neiesniegt pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projektu. 

Lai sakārtotu īpašumtiesības un atrisinātu jautājumu par zemes iegūšanu īpašumā, jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums, ar atsavināšanas ierosinājumu, proti, iesniegumu, kas noformēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un kuru pašvaldībai ir pienākums reģistrēt. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas