E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32294
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vai pensiju ietekmē darba attiecību pārtraukšana pirms pilnā pensijas vecuma

J
jautā:
07. aprīlī, 2024
Iveta

Labdien! Vai un cik lielā apmērā bezdarbnieka pabalsta saņemšana gadu pirms aiziešanas pensijā ietekmē īsto pensiju? Cik lielā apmērā priekšlaicīga pensionēšanās gadu pirms īstā pensijas vecuma sasniegšanas ietekmēs manu pensiju ilgtermiņā? Kā vecuma pensiju ietekmēs tas, ja gadu pirms tās sasniegšanas nestrādāšu un arī bezdarbnieka pabalstu nepieprasīšu? Vai tā būs tādā pašā apjomā, kā provizoriski šobrīd ir aprēķināta? 

A
atbild:
17. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējam pensijas kapitālam tiek novirzīti 20% no bruto algas (ja ir pensiju 2. līmeņa dalībnieks, tad 14% tiek novirzīti pensiju 1. līmenim, 6% – 2. līmenim). 

Bezdarbnieka pabalsta saņēmēju apdrošina valsts, bet tikai pensijai, un pensijas kapitālam tiek novirzīti 20% no reģistrētā iemaksu objekta, tas ir – iemaksas ir no bezdarbnieka pabalsta apmēra. Tas nozīmē, ka šī iemaksu summa ir būtiski mazāka nekā no algas veiktās iemaksas (jo pabalsta apmērs atkarībā no stāža ir 65%, 60%, 55% vai 50% no vidējās iemaksu algas un ik pēc katriem diviem mēnešiem tas tiek samazināts). Periodā, kad saņem bezdarbnieka pabalstu, pensiju kapitāla uzkrājums pieaugs mazāk nekā tad, ja iemaksas veiktas no darba algas. 

Pensiju aprēķina pēc formulas, un to ietekmē uzkrātais pensijas kapitāls, kā arī koeficients G (vidējais visiem plānotais pensijas izmaksas laiks gados), proti, pensijas kapitālu dala ar G. Pieprasot pensiju ātrāk, G ir lielāks, tas nozīmē, ka, dalot kapitālu ar lielāku G, rezultāts ir mazāka pensijas summa. Priekšlaicīgā pensija tiek aprēķināta uz mūžu, tātad ietekme ir ilgtermiņā.  

Ja gadu pirms pensijas nestrādā un pensiju pieprasīs, sasniedzot pilno pensionēšanās vecumu, tad pensijas apmēru ietekmēs koeficients G, tas būs mazāks. Taču, ja nav strādāts, nav veiktas iemaksas, tad pensijas kapitāla uzkrājums nebūs palielinājies. 

Vienlaikus jāņem vērā, ka pensijas kapitālam tiek piemērota aktuālā indeksācija. Vecuma pensijas kapitāla aktualizācija noteikta Ministru kabineta 2007. gada 27. marta noteikumos Nr. 205 “Apdrošināšanas iemaksu algas indeksa aprēķināšanas un vecuma pensijas kapitāla aktualizācijas kārtība”. 

Likumā “Par valsts pensijām” noteikts, kā aprēķina pensiju un kādas formulas tiek izmantotas. Taču pensiju aprēķina individuāli. 

Ja jums nepieciešams izvēlēties, vai prasīt priekšlaicīgo pensiju, izmantot iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu (tas nav gadu, bet 8 mēnešus) vai arī nestrādāt un nesaņemt ne pensiju, ne pabalstu, tad, konkretizējot situāciju, konsultāciju varat lūgt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas