E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32197
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Īpašuma uzturēšana

J
jautā:
22. martā, 2024
Vlada

Jau 2023. gada decembrī biju iesniegusi namu pārvaldniekam pieteikumu ar lūgumu mainīt kanalizācijas stāvvada posmu manā dzīvoklī sakarā ar tā kritisko stāvokli. Ir konstatēta plaisa un nolūzis trejgabala savienojuma gabals. Pārvaldnieka pieaicinātie speciālisti bija atnākuši klātienē, lai apsekotu stāvvada tehnisko stāvokli manā dzīvoklī kanalizācijas stāvvada tehniskajā šahtā. Rezultātā mutiski konstatēja, ka nepieciešams veikt attiecīgā kanalizācijas posma maiņu, nodrošinot piekļuvi stāvvadiem no mana un apakškaimiņa dzīvokļa. Tehniskās apsekošanas akts man netika izsniegts. Kaimiņš līdz pat šim brīdim nav nodrošinājis piekļuvi. Uz lūgumu namu pārvaldniekam atsūtīt man apsekošanas aktus un tālākās rīcības plānu atbilde bija šāda: “Akti pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma par inženierkomunikāciju apsekošanu vai nomaiņu netiek sagatavoti. Dzīvokļa īpašnieks var pieaicināt neatkarīgu sertificētu ekspertu, lai izvērtētu situāciju un sagatavotu atbilstošu aktu, ko iesniegt kā pierādījumu vajadzīgajās institūcijās. Dzīvokļa apdrošināšanas kompānijai ir tiesības pārbaudīt visus apstākļus un izdarīt savus secinājumus. Mēs neliekam šķēršļus apdrošinātājam realizēt likumā noteiktās darbības, t. sk. apdrošinātājam pašam vai apdrošinātāja pieaicinātam ekspertam veikt nepieciešamos pasākumus apdrošināšanas objekta un apdrošināšanas gadījuma izvērtēšanā, apdrošināšanas riska iestāšanās cēloņu noskaidrošanā. Apakšdzīvokļa īpašniekam vairākkārt tika nosūtīts brīdinājums par piekļuves nodrošināšanu un vēlāk tika iesniegta prasība tiesā. Ar tiesas lēmumu tika noteikts, ka augstāk norādītajai personai ir jānodrošina piekļuve viena mēneša laikā.” Process ilgst jau vairāk nekā trīs mēnešus. Līdz ar to man ir šādi jautājumi: vai man ir tiesības saņemt tehniskās apsekošanas aktu par stāvvadu stāvokli manā dzīvoklī; kas notiks, ja arī pēc tiesas lēmuma termiņa beigām attiecīgā dzīvokļa īpašnieks nenodrošinās piekļuvi kopīpašuma stāvvadiem; vai man ir nepieciešams pieaicināt neatkarīgu ekspertu tehniskā stāvokļa novērtēšanai; kādā veidā tas var palīdzēt īstenot bojātā posma nomaiņu; kāds būtu efektīvākais veids risināt situāciju, negaidot avārijas iestāšanos? Paldies!

A
atbild:
03. maijā, 2024

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu” 2. punktam dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju (turpmāk – inženiertīkli) apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu (turpmāk – remonts) veic, lai nodrošinātu dzīvojamās mājas uzturēšanu (fizisku saglabāšanu) visā tās ekspluatācijas laikā un nepieļautu apdraudējuma iestāšanos 

Dzīvojamās mājas konstrukciju, kā arī tajā esošo iekārtu un inženiertīklu tehnisko stāvokli nosaka vizuālajā apskatē. Vizuāli neapskata dzīvojamās mājas konstrukcijas, kā arī iekārtu un inženiertīklu daļas, kurām būves tehniskā risinājuma dēļ nevar piekļūt. Vizuālās apskates faktu fiksē dzīvojamās mājas apsekošanas reģistrācijas žurnālā, kas ir mājas lietas sastāvdaļa. 

Minētie noteikumi nenosaka fakta fiksācijas akta sastādīšanu (dokumenta veidā). Noteikumi paredz, lai ēkas inženiertehniskās komunikācijas tiktu apsekotas un konkrētais fakts iekļauts žurnālā, kur cita starpā tiek norādīts arī apsekošanas rezultāts. 

Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 28. pantam dzīvojamās mājas īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu bez ierobežojumiem un izgatavot dokumentu atvasinājumus, ievērojot personu datu aizsardzības prasības. 

Ja pēc tiesas lēmuma attiecīgais dzīvokļa īpašnieks nepildīs lēmumā norādīto, tad tiesas lēmuma izpilde ir iespējama arī piespiedu kārtā. 

Attiecībā uz jūsu tiesībām pieaicināt neatkarīgu ekspertu koplietošanas inženiertīklu stāvokļa novērtēšanai paskaidrojams, ka jums ir šādas tiesības, tomēr par mājas koplietošanas inženiertehnisko komunikāciju uzturēšanu atbild dzīvojamās mājas pārvaldnieks. Eksperta slēdziens šajā situācijā nekādi nepasteidzinās stāvvada remontdarbu izpildes laiku, jo, kā tas izriet no jautājuma, lietā ar mājas pārvaldnieku nav strīda par stāvvada stāvokli un remontdarbu nepieciešamību. Problēma ir piekļuves tiesību nodrošināšanā, kas patlaban ir liegta. 

Kā norādīts jautājumā, tiesā jau ir iesniegta prasība par piekļuves tiesību nodrošināšanu, līdz ar to ir iniciēts process, kā likumīgi nodrošināt piekļuvi komunikāciju stāvvadiem. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas