E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32093
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kas atbild par pašnodarbinātā ienākuma nodokļa nomaksu

J
jautā:
16. martā, 2024
Eva

Sveiki! Vai, lūdzu, varat man pateikt, kurš ir atbildīgs par iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanu, ja pašnodarbinātā persona (izpildītājs) Portugālē sniedz pakalpojumus uzņēmumam (pasūtītājam), kas atrodas Latvijā? Vai tas ir pasūtītājs vai izpildītājs? Izpildītājs ir Latvijas nodokļu rezidents. EDS sadaļā Apstiprinātās rezidenta apliecības iesniegumi nodokļu atvieglojumu piemērošanainav ierakstu un nav nekādu atvieglojumu. Pasūtītājs apgalvo, ka viņam jāveic izpildītāja maksājumu aizturēšana un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Vai pasūtītājam ir pienākums maksāt attiecīgo nodokli?

A
atbild:
26. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības/pašnodarbinātības maksā ienākumu guvējs jeb tas, kuram par viņa paveikto darbu, sniegto pakalpojumu samaksā. 

Portugālē reģistrētam pašnodarbinātajam par nodokļiem jāuzzina Portugāles nodokļu iestādē.  

Latvijas nodokļu rezidentam, gūstot saimnieciskās darbības ienākumus citā Eiropas Savienības valstī, ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija Valsts ieņēmumu dienestā. 

Latvijas nodokļu tiesību akti noteic: gadījumā, ja starp Latvijas komersantu (pasūtītāju) un fizisko personu, kas nav reģistrējusi saimniecisko darbību, ir noslēgts uzņēmuma līgums, tad komersants (pasūtītājs) atbild par nodokļu nomaksu no aprēķinātās atlīdzības par uzņēmuma līguma izpildi un pārskatu iesniegšanu VID. Savukārt, ja uzņēmuma līgums ir noslēgts starp Latvijas komersantu (pasūtītāju) un fizisko personu, kura ir reģistrējusi saimniecisko darbību, tad komersants (pasūtītājs) izmaksā atlīdzību no uzņēmuma līguma izpildes, nodokļus neieturot. 

Kā konkrētajā situācijā piemēro Latvijas nodokļu tiesību aktus, konsultācija jālūdz Valsts ieņēmumu dienestā. Sazināties un uzdot jautājumus individuālā situācijā iespējams Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas