E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32069
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās

J
jautā:
14. martā, 2024
Alise

Labdien! 2016. gadā nopirku dzīvokli laukos, kas nebija ierakstīts zemesgrāmatā. Tika sastādīts un starp pusēm parakstīts pirkuma līgums. Samaksāju naudu pilnvarotajai personai par dzīvokļa pirkuma cenu. Bija vienošanās, ka es sedzu izdevumus īpašumtiesību sakārtošanai un ierakstīšanai zemesgrāmatā. Pēc dzīvokļa nopirkšanas nomira pilnvarotāja, kas bija vientuļa persona bez radiem. Es laikus nepaguvu sakārtot īpašumtiesības, jo māja nebija sadalīta dzīvokļu īpašumos un nebija ierakstīta zemesgrāmatā. 2021. gadā daudzdzīvokļu māju ierakstīja zemesgrāmatā un sadalīja dzīvokļu īpašumos. Tagad vienīgā iespēja sakārtot īpašumtiesības ir vērsties tiesā. Es vēlos sakārtot īpašumtiesības. Ja sliktākajā gadījumā tiesa neatzīst manas īpašumtiesības uz dzīvokli, vai tas pāriet valstij? 

A
atbild:
18. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma regulējumu, ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij. Likumā noteiktos gadījumos bezmantinieka manta piekrīt pašvaldībai (416. pants). 

Aprakstītā situācija tomēr liecina, ka jautājums nav par to, kā īpašumā dzīvoklis, par kuru slēdzāt pirkuma līgumu, nākotnē nonāks, t. i., jūsu vai kā bezīpašnieka manta piekritīs valstij vai pašvaldībai. Apstāklis, ka dzīvojamā māja ir ierakstīta zemesgrāmatā un pēc tam arī sadalīta dzīvokļa īpašumos norāda, ka minētais dzīvokļa īpašums jau šobrīd atrodas kādas personas (publiskas vai privātas) īpašumā. Proti, saskaņā ar Civillikuma 1068. pantu rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 6. panta otrā daļa noteic, ka dzīvokļu īpašumos vienlaikus sadala visu dzīvojamo māju. Tādējādi fakti norāda, ka minētais dzīvoklis jau šobrīd atrodas kādas personas īpašumā. 

Lai saprastu tālāko rīcību, jums ir jāieskatās attiecīgā dzīvokļa īpašuma zemesgrāmatas nodalījumā un jānoskaidro, kas un uz kāda tiesiskā pamata ir kļuvis par attiecīgā dzīvokļa īpašnieku. Ņemot vērā īpašuma tiesību rašanās pamatu, piemēram, vēl kāds cits dzīvokļa atsavināšanas līgums, mantošanas ceļā utt., jums, iespējams, pastāv prasījuma tiesības, kas var būt gan īpašuma prasība, gan prasība par zaudējumu piedziņu u. tml. Tikmēr jums ir jārespektē dzīvokļa esošā īpašnieka īpašuma tiesības, jo saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Detalizētu konsultāciju par jūsu tiesībām šajā situācijā varētu sniegt tikai pēc konkrēto lietas apstākļu un dokumentu analīzes. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas