E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32048
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašumtiesību reģistrēšana, ja īpašumam nav dokumentu

J
jautā:
12. martā, 2024
Juris

Sveiki! Es nopirku 1/2 mājas uz vienkārša līguma pamata, iepriekšējam īpašniekam tā bija mantojumā no vecāsmātes, bet nebija nekādu dokumentu. Māja ir celta padomju laikā, nav ierakstīta zemesgrāmatā, atrodas uz svešas zemes. Tur dzīvoju jau pāris gadu. Iesākumā galvenais bija, lai pašam būtu jumts virs galvas, bet tagad vēlos sakārtot dokumentus. Kur man būtu jāvēršas? Ar ko sākt? Paldies!

A
atbild:
08. aprīlī, 2024

Likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 18. pants nosaka: ja fiziskā persona ēkas (būves) ieguvusi pirms 1993. gada 5. aprīļa un tai nav saglabājies īpašuma tiesības apliecinošs dokuments (līgums, apliecība par tiesībām uz mantojumu, akts par ēkas nodošanu ekspluatācijā un tamlīdzīgi dokumenti), ēkas (būves) ierakstāmas zemesgrāmatā uz šīs personas vārda, pamatojoties uz pašvaldības vai Valsts zemes dienesta (VZD) izziņu, kurā norādīts, uz kāda tiesiskā pamata šī persona ieguvusi ēkas (būves). 

Sākotnēji jums nepieciešams vērsties pašvaldībā vai Valsts zemes dienestā ar izziņas pieprasījumu par attiecīgās ēkas piederību. Pēc tam ar dokumentiem, kas pamato konkrēto darījumu (kādā veidā īpašums no jautājumā minētajām personām ir nonācis jūsu rīcībā), jāvēršas zemesgrāmatā ar pieteikumu par īpašuma tiesību reģistrāciju uz jūsu vārda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas