E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31967
Lasīšanai: 2 minūtes

Paternitātes atvaļinājuma izmantošana

J
jautā:
05. martā, 2024
Aiga

Labdien! Zinu, ka paternitātes atvaļinājums ir 10 darba dienas. Šajā sakarā man ir jautājums: ja bērna tēvs strādā maiņu darbu (arī sestdienās vai svētdienās un svētku dienās), tad kā pareizi rakstīt atvaļinājuma iesniegumu? Jāraksta par 10 darba dienām vai tomēr kalendārajām dienām?

A
atbild:
08. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 155. pantam bērna tēvam ir tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu. To piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Par darba dienām vispārējā izpratnē ir pieņemts uzskatīt darba dienas, kas seko cita citai periodā no pirmdienas līdz piektdienai. Savukārt par atpūtas dienām vai brīvdienām ir pieņemts uzskatīt sestdienu un svētdienu. Latvijā svinamās svētku dienas nosaka likums “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”.  

Pieprasot darba devējam paternitātes atvaļinājumu atbilstoši Darba likuma 155. pantam, apstāklim, ka bērna tēva nodarbinātības grafiks ir mainīgs, nav nozīmes. Iesniegumā darba devējam ir jānorāda datums, no kura paredzēts izmantot paternitātes atvaļinājumu, kā arī tas, vai atvaļinājumu ir vēlme izmantot pilnā apmērā vai pa daļām (piemēram, sadalot divās daļās).

Ja iesniegumā par paternitātes atvaļinājuma piešķiršanu būs norādīts, ka atvaļinājums pilnā apmērā jāpiešķir, sākot no 11. marta, tad 10 darba dienas būs 11., 12., 13., 14., 15. marts un 18.,19., 20., 21., 22. marts.

Jāpiebilst, ka paternitātes atvaļinājumu piešķir darba devējs, nosūtot informāciju VID, savukārt apmaksā VSAA. Paternitātes pabalsta apmērs ir 80% no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas