E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31841
Lasīšanai: 4 minūtes

Pašvaldību bijušajiem vadītājiem ir tiesības uz pabalstu, bet priekšlaicīgai pensijai ir vispārējā kārtība

J
jautā:
15. februārī, 2024
Guntars

No 1993. līdz 2004. gadam esmu strādājis pašvaldībā par komunālā dienesta vadītāju. No 1996. līdz 2004. gadam esmu bijis ievēlēts par pagasta padomes priekšsēdētāja vietnieku, tie ir divi sasaukumi vienā pašvaldībā. Tātad darba laikā esmu veicis komunālā dienesta vadītāja un pagasta padomes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus, mēneša beigās saņemot atlīdzību par paveikto. Vai varu pretendēt uz priekšlaicīgo pensiju kā priekšsēdētāja vietnieks, kurš ieņēmis algotu amatu divus sasaukumus vienā pašvaldībā?

A
atbild:
19. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz priekšlaicīgo vecuma pensiju – divus gadus pirms likumā “Par valsts pensijām” noteiktā pensijas vecuma sasniegšanas – ir tad, ja apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par 30 gadiem. Tiesībām uz priekšlaicīgo pensiju nav saistības ar pašvaldības deputāta statusu vai amatu.

Jautājums varētu būt par to, vai jums piešķirs regulāro pabalstu, kāds ir paredzēts bijušajiem pašvaldību vadītājiem. Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 15.1 pantā ir noteiktas tiesības saņemt ikmēneša pabalstu divu minimālo mēnešalgu apmērā personai, kura laikposmā no 1990. gada 4. maija līdz 2021. gada 30. jūnijam bijusi pilsētas domes, vēlētas rajona padomes, novada domes vai pagasta padomes:

  • priekšsēdētājs divus sasaukumus vienā pašvaldībā;
  • priekšsēdētājs vienā pašvaldībā vienu sasaukumu un priekšsēdētāja vietnieks, kurš ieņēmis algotu amatu, šajā pašvaldībā citu sasaukumu;
  • priekšsēdētāja vietnieks, kurš ieņēmis algotu amatu, vienā pašvaldībā divus sasaukumus;
  • priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks vienā pašvaldībā vienu sasaukumu un priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks tādas pašvaldības domes darbības laikā, kura izveidojusies, attiecīgajai pašvaldībai apvienojoties ar citu pašvaldību;
  • priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks vienā pašvaldībā vienu sasaukumu un priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks vienu sasaukumu šajā pašvaldībā līdz dienai, kad tā apvienojusies ar citu pašvaldību.

Pašvaldība pabalstu piešķir, pamatojoties uz konkrētās personas iesniegumu, kuru iesniedz attiecīgajai pašvaldībai, ja persona atbilst visiem minētajiem kritērijiem:

  • sasniegusi vai ne vēlāk kā piecu gadu laikā sasniegs vecumu, kurā personai saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” rodas tiesības uz vecuma pensiju, vai atzīta par invalīdu;
  • nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, izņemot zemnieku (zvejnieku) saimniecības īpašnieku, kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar savas zemnieku (zvejnieku) saimniecības pārvaldes institūciju, veic šīs saimniecības vadītāja funkciju, ja attiecīgajā saimniecībā likumā noteiktajā kārtībā nav iecelts (ievēlēts) pārvaldnieks (direktors);
  • nesaņem bezdarbnieka pabalstu saskaņā ar likumu “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”.

Pabalstu, kā arī izdevumus, kas saistīti ar pabalsta piešķiršanu, izmaksu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanu, finansē no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kurā persona ieņēmusi šī panta pirmajā daļā minētos amatus, vai tā pašvaldība, kas ir attiecīgās pašvaldības saistību un tiesību pārņēmēja.

Lai pieprasītu pabalstu, jums jāvēršas pašvaldībā.

Pašvaldībai ir pienākums izdot obligāto administratīvo aktu par pabalsta piešķiršanu, ja tiek konstatēta personas atbilstība visiem pabalsta saņemšanas kritērijiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas