E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31741
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: E-vide
1
3
1
3

Vai var prasīt dokumentus parakstīt ar e-parakstu

J
jautā:
08. februārī, 2024
Jānis

Vai darbiniekam obligāti ir nepieciešams e-paraksts?
Vai darba devējs ir tiesīgs pieprasīt darbiniekam parakstīt dokumentus ar e-parakstu kā vienīgo parakstīšanas veidu bez iespējas to fiziski parakstīt papīra formātā?

A
atbild:
16. februārī, 2024

Tiesību akti tieši nenosaka obligātu dokumentu elektroniskā formāta apriti kā vienīgo uzņēmumā. Joprojām vairumā uzņēmumu lietvedības dokumenti tiek kārtoti gan papīra, gan elektroniskā formātā. Vienlaikus atzīstams, ka lietvedības dokumentu digitalizācijas jautājumi uzņēmumos kļūst arvien aktuālāki.

Regulas Nr. 910/2014/ES trešā panta 35. punkta izpratnē “elektronisks dokuments” ir jebkāds saturs, kas tiek glabāts elektroniskā formātā. Savukārt Elektronisko dokumentu likuma 3. pants noteic, ka prasība pēc dokumenta rakstveida formas attiecībā uz elektronisko dokumentu ir izpildīta, ja elektroniskajam dokumentam ir elektroniskais paraksts un elektroniskais dokuments atbilst citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Elektroniskais dokuments uzskatāms par pašrocīgi parakstītu, ja tam ir drošs elektroniskais paraksts.

Ja uzņēmumā ir ieviesta elektroniskā lietvedība, tad darba devējs ar iekšējo dokumentu var prasīt katram darbiniekam nokārtot elektronisko parakstu, lai dokumentu aprite notiktu maksimāli ātri un efektīvi. Lai dokuments iegūtu juridisko spēku, iesaistītajām pusēm to nepieciešams parakstīt vienādi – vai nu elektroniski, vai fiziski papīra formātā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas