E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31713
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā šķirt laulību, ja laulātās dzīvesvieta nav zināma

J
jautā:
06. februārī, 2024
Gatis

Sveicināti! Kā šķirt laulību? 2008. gadā tika noslēgta laulība, bet otra puse pameta valsti. Īsti nezinu, kur viņa atrodas, it kā Krievijā. Kā šādā situācijā notiek process? Kur vērsties? Vai ir iespējams nokārtot, lai otra puse apmaksātu tiesas izdevumus?

A
atbild:
12. februārī, 2024

Jūsu gadījumā būtu jāceļ prasība par laulības šķiršanu tiesā pēc jūsu dzīvesvietas (Civilprocesa likuma 234. pants). Par to, kā šķirt laulību ar personu, kuras dzīvesvieta nav zināma, varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Laulību var šķirt arī tad, ja laulātais nav sasniedzams un nedzīvo Latvijā”.

Saskaņā ar Civillikuma 242. panta 3. punktu, taisot spriedumu laulības šķiršanas lietā, tiesa sadala starp pusēm tiesāšanās izdevumus, izņemot drošības naudu, ņemot vērā viņu materiālo stāvokli. Cits jautājums ir, vai piedzīto summu izdosies saņemt no parādnieka. Pēc tiesas nolēmuma stāšanās spēkā, ja tas netiek izpildīts, personai ir tiesības vērsties attiecīgajā instancē, lai uzsāktu izpildu lietu. Savukārt tas, kur vērsties un kāds izpildu dokuments būs nepieciešams, ir atkarīgs arī no tā, kur atrodas parādnieka dzīvesvieta un aktīvi (Civilprocesa likuma 540. pants). Jums būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju šajā jautājumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas