E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21493
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Laulību var šķirt arī tad, ja laulātais nav sasniedzams un nedzīvo Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
lilita

Labdien! Manu vectēvu pirms septiņiem gadiem pameta sieva. Vectēvs pēc operācijas palika bezpalīdzīgā stāvoklī, viņa sieva, Krievijas pilsone, atgriezās Krievijā. Adrese nav zināma. Vai iespējams atzīt šo laulību par spēkā neesošu, un kā to pierādīt?

A
atbild:
24. novembrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Nav pamata apstrīdēt laulības spēkā esamību, ja vien nepastāv kāds no Civillikuma 60.–67. pantā paredzētajiem gadījumiem, kuri varētu būt par iemeslu laulības atzīšanai par spēkā neesošu.

Ja jūsu vectēvs vēlas šķirt laulību, tad to var izdarīt arī tad, ja sievas atrašanās vieta nav zināma un viņa nav sasniedzama. Šādā gadījumā nav iespējams šķirt laulību pie notāra, to var paveikt, tikai iesniedzot prasības pieteikumu par laulības šķiršanu.

Civilprocesa likuma 236. panta noteikumi noteic, ka vispārējā kārtībā laulības šķiršanas lietas izskatāmas, piedaloties abām pusēm personīgi, tomēr panta ceturtās daļas noteikumi paredz iespēju arī jūsu aprakstītajai dzīves situācijai: “Ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu.”

Ja nav zināma jūsu vectēva sievas dzīvesvieta, tad atbilstoši Civilprocesa likuma 59. panta pirmās daļas noteikumiem uz tiesu var aicināt arī ar publikāciju oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Tiesa varēs lietu izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja no aicinājuma publikācijas dienas būs pagājis ne mazāk kā viens mēnesis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas