E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31601
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Tulka institūts Latvijā

J
jautā:
01. februārī, 2024
Ieva

Labdien! Ja Latvijā tulks ir nodevis zvērestu notāram, vai viņš ir zvērināts tulks?

A
atbild:
20. februārī, 2024
Olga Lauva
juriste

Amatpersonu (zvērinātu notāru, zvērinātu tiesu izpildītāju u. c.) par zvērinātu var uzskatīt tikai tad, ja tā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir devusi zvērestu augstākai amatpersonai un ieguvusi pilnvarojumu no valsts (ar normatīvajiem aktiem būtu piešķirtas noteiktas tiesības vai uzlikti pienākumi).

Latvijas Republikā spēkā esošie normatīvie akti neparedz ne tulku/tulkotāju zvērināšanas kārtību, ne arī zvērinātu tulku/tulkotāju institūtu, proti, nav juridiskā statusa un regulējuma par atbildību, tāpat likumdevējs nav izveidojis sistēmu, kā var kļūt par zvērinātu tulkotāju.

Ja normatīvie akti nenosaka citādi, var būt nepieciešams tikai tulka vai tulkošanas biroja apliecināts tulkojums. Šādi tulkojumi tiek sagatavoti saskaņā ar 2000. gada 22. augusta Ministru kabineta noteikumiem Nr.291 “Kārtība, kādā apliecināmi tulkojumi valsts valodā”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā var tikt apliecināts dokumenta tulkojums valsts valodā, ja normatīvajos aktos nav noteikts iesniegt notariāli apliecinātu dokumenta tulkojumu vai nav noteikta cita kārtība. Atbilstoši noteikumu 6. punktam, apliecinot dokumenta tulkojuma pareizību, tulks tulkojuma pēdējā lapā aiz teksta noformē apliecinājuma uzrakstu valsts valodā. Apliecinājuma uzrakstā ir:

6.1. ar lielajiem burtiem rakstīti vārdi “TULKOJUMS PAREIZS”;

6.2. tulka vārds, uzvārds un personas kods;

6.3. tulka paraksts;

6.4. apliecinājuma vietas nosaukums;

6.5. apliecinājuma datums.

Atbilstoši Notariāta likuma 66. pantam zvērinātam notāram ir atļauts sastādīt aktu, līgumu un citu ar zvērināta notāra darbību saistītu dokumentu projektus, kā arī izgatavot norakstus un tulkojumus.

Zvērināti notāri apliecina dokumentu atvasinājumus un tulkojumus. Dokumentu atvasinājumu un tulkojumu apliecināšanas kārtība ir noteikta Notariāta likuma IX nodaļā.

Par kaitējumu, kas radies dokumenta tulkojuma nepareizības dēļ, tulks atbild normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Krimināllikuma 300. panta pirmo daļu par apzināti nepatiesas liecības, atzinuma, tulkojuma, paskaidrojuma vai pieteikuma sniegšanu administratīvā pārkāpuma procesā iestādē, pirmstiesas kriminālprocesā, tiesā, notāram vai tiesu izpildītājam, ja to izdarījusi persona, kura brīdināta par kriminālatbildību par apzināti nepatiesas liecības, atzinuma, tulkojuma, paskaidrojuma vai pieteikuma sniegšanu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas