E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31548
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
8
8

Sniega krāvumu pie īpašuma robežas izveidošanas tiesiskās sekas

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Inese

Labdien! Par sniega krāvumu tuvu pie cita īpašuma robežas. Mans privātais īpašums robežojas ar juridiskās personas īpašumu. No vienas mājas sienas līdz robežai (sētai) ir viens metrs. Juridiskajai personai aiz robežas sētā ir neliels zāles laukums, pēc kura ir iebraucamais celiņš uz stāvlaukumu 10 automašīnām. Juridiskā persona, ar traktoru tīrot sniegu savā teritorijā, zaļajā zonā ir izveidojusi lielu sniega krāvumu līdz pat triju metru augstumā, kas ir tuvu pie mana īpašuma sienas (logiem) pamatiem. Sniegam kūstot, ūdens plūdīs uz mana īpašuma pamatiem. Kāds juridiskais pamatojums, likuma regulējums potenciāli var tikt piemērots, aizsargājot īpašumu pret nodarīto kaitējumu, ja tāds radīsies?

A
atbild:
24. janvārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Aprakstā nav norādīta vieta, kur atrodas jūsu īpašums. Katra pašvaldība izdod noteikumus, kas ir saistoši tās administratīvajā teritorijā. Tādējādi jums ir ieteicams vērsties attiecīgajā pašvaldībā, lai noskaidrotu, vai pašvaldības saistošie noteikumi regulē kārtību, kā īpašuma teritorijā veicama sniega tīrīšana un uzglabāšana. Ja jūsu kaimiņš ir pārkāpis pašvaldības saistošos noteikumus, tad kaimiņa rīcība varētu būt administratīvi sodāma.

Vērtējot situāciju no civiltiesību viedokļa, jāvērš uzmanība jūsu izteiktajam pieņēmumam, ka, kūstot kaimiņa sašķūrētajam sniega valnim, ūdens plūdīs jūsu īpašumā. Ievērojot vispārzināmus fizikas likumus, proti, ūdens plūst un uzkrājas zemākajās vietās, jāsecina, ka vietējās reljefa īpatnības acīmredzami noteic, ka jūsu īpašums atrodas zemāk par kaimiņa īpašumu.

Šādā gadījumā uzmanība būtu vēršama Civillikuma 1094. panta pirmajai daļai, kas nosaka: zemāk stāvoša zemes gabala īpašniekam ir jāpacieš, ka no augstāk stāvoša zemes gabala uz viņa zemi dabiski notek sniega un lietus ūdeņi, un viņam nav tiesības ierīkot aizsprostojumus, kas varētu kavēt dabisko ūdeņu tecēšanu.

No minētās tiesību normas satura var secināt, ka, jūsu īpašumam atrodoties zemāk par kaimiņa īpašumu, jums nebūtu tiesību pārmest kaimiņam, ka, sniegam kūstot, ūdens dabiski ieplūstu jūsu īpašumā. Vienlaikus jāvērš uzmanība, ka tiesību normā tiek minēts dabiskais stāvoklis, taču traktora sašķūrēts sniega krāvums triju metru augstumā blakus jūsu īpašuma robežai, protams, nevar tikt uzskatīts par dabisku stāvokli pretstatā sniegam, kas snigšanas rezultātā vienmērīgi noklāj zemes platību kaimiņa īpašumā.

Kā norādīts juridiskajā literatūrā, tad zemākstāvošā zemesgabala īpašnieka pienākums paciest ūdeņu noplūšanu no augstākstāvošā zemesgabala ir tikai tad, ja ūdeņu noplūšana ir dabiska un nav atkarīga no cilvēka gribas. Tāpēc nav pieļaujama ūdeņu noplūšana uz zemākstāvošo zemesgabalu, kas radusies cilvēka darbības rezultātā (sk. Сводъ гражданских узаконений губерний Прибалтийских. Cост. Буковский, В. В. Р., 1914, т. 1, с. 434).

Ņemot vērā iepriekš minēto, jāsecina, ka jūsu kaimiņa rīcība, mehāniski sastumjot lielas sniega masas pie jūsu īpašuma robežas tā, ka tas mākslīgi veicina kūstošā sniega ūdeņu ieplūšanu jūsu īpašumā lielākā apjomā, nekā tas notiktu dabiskā ceļā, būtu vērtējama kā Civillikuma 1094. panta pārkāpums. Tādēļ jums ir pamats vērsties pie kaimiņa ar lūgumu šādu sniega krāvumu pie jūsu robežas likvidēt. Ja kaimiņš jūsu lūgumu neņem vērā un sniega uzbērumu nepārvieto, ir apsveramas jūsu prasījuma tiesības pret kaimiņu par iespējamo zaudējumu, kas mitruma rezultātā varētu rasties jūsu īpašumā esošajām ēkām, atlīdzināšanu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas