E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31412
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā bioloģijas skolotājam pārkvalificēties par pirmsskolas skolotāju

J
jautā:
06. janvārī, 2024
Arnita

LU esmu ieguvusi diplomu bioloģijas specialitātē un biologa, bioloģijas un ķīmijas pasniedzēja kvalifikāciju. Tātad man ir tiesības strādāt skolā. Vēlos iziet apmācību kursu “Pirmsskolas izglītības saturs un didaktika” (80 stundas), lai varētu strādāt pirmsskolas izglītības iestādē par pedagoga palīgu (profesijas kods: 2359 05) vai pirmsskolas izglītības skolotāju. Vai man ir šādas tiesības? Pētot piedāvājumu šiem kursiem, ir norādītas dažādas prasības mērķa grupai (iepriekšējai izglītībai), piemēram, skolotāji, kuriem ir tiesības strādāt pamatskolā vai vidusskolā, personas, kurām ir augstākā pedagoģiskā izglītība. Lasot likumus un mācību iestāžu piedāvājumus, nevaru saprast, vai, ja man ir augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē (bioloģijā) un skolotāja kvalifikācija (biologa, bioloģijas un ķīmijas pasniedzēja), es varu tikt pieņemta un iziet apmācību kursu “Pirmsskolas izglītības saturs un didaktika” (80 stundas/B)?

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 5. punktā noteikts, ka par vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām:

  • augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un pirmsskolas skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumizglītības skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā izglītība pedagoģijā un apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā;
  • maģistra vai doktora grāds izglītībā vai pedagoģijā un tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar pirmsskolas izglītības saturu un didaktiku;
  • pedagoģiskā izglītība un mūzikas skolotāja kvalifikācija pirmsskolas mūzikas skolotājam vai sporta skolotāja kvalifikācija pirmsskolas sporta skolotājam.

Tātad minētie noteikumi diemžēl neparedz, ka personas, kuras ieguvušas nepedagoģisko augstāko izglītību, turklāt arī skolotāja sertifikātu, varētu strādāt par pirmsskolas pedagogu pēc tam, kad apguvušas profesionālās kvalifikācijas pilnveides programmu pirmsskolas izglītības saturā un didaktikā 72 stundu apmērā. Vienlaikus atbilstoši noteikumu 5.2. punktā noteiktajam par pirmsskolas pedagogu var strādāt arī persona, kas ieguvusi augstāko izglītību un sākumizglītības skolotāja kvalifikāciju. To var iegūt, apgūstot atbilstošu pedagogu profesionālās pilnveides programmu, kuras apjoms ir vismaz 160 stundas. Ar kursu piedāvājumu var iepazīties Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 265 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas