E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31747
Lasīšanai: 2 minūtes

Ar kādu skolotāja kvalifikāciju var strādāt sākumskolā vai pirmsskolā

J
jautā:
08. februārī, 2024
Olga

Labdien! Šogad pabeidzu studijas DU, diplomā rakstīts, ka esmu ieguvusi profesionālo bakalaura grādu pedagogu izglītībā un skolotāja kvalifikāciju (atbilst piektajam profesionālās kvalifikācijas līmenim). Vai ar šādu diplomu es varu strādāt pirmsskolā un sākumskolā par skolotāju? Palasot Ministru kabineta noteikumus Nr. 569, sapratu, ka neatbilstu prasībām, jo diplomā jābūt rakstītam “sākumizglītības skolotājs” vai “pirmsskolas skolotājs”, bet te –“skolotājs”. Vai tā ir?

A
atbild:
26. februārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Prasības pedagogu izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”. Prasības vispārējās izglītības pedagogam (izņemot pirmsskolas izglītības pedagogu) ir noteiktas minēto noteikumu 2. punktā, prasības vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogam – 5. punktā.

Darbam sākumskolā atbilstoši noteikumu 2.2. punktā noteiktajam tiešām ir nepieciešama augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumskolas vai sākumizglītības skolotāja vai pamatizglītības skolotāja kvalifikācija (pamatizglītības 1. klasē – arī pirmsskolas skolotāja kvalifikācija). Darbam pirmsskolā atbilstoši noteikumu 5.1. un 5.2. punktā noteiktajam nepieciešama augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un pirmsskolas skolotāja vai sākumizglītības skolotāja kvalifikācija.

Pedagogam, kurš ieguvis citu skolotāja kvalifikāciju, ir iespējams pārkvalificēties par pirmsskolas vai sākumizglītības skolotāju, piemēram, apgūstot atbilstošu profesionālās pilnveides programmu. Taču pārkvalifikācijas iespējas atkarīgas no konkrētas iegūtās pedagoga kvalifikācijas, kādu jūs neesat norādījusi. Tāpat neesat norādījusi arī apgūto studiju programmu. Par pedagogam nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju, kā arī pārkvalifikācijas iespējām detalizētāk var lasīt skaidrojumā šeit

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas