E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31394
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Pašnodarbinātais ieņēmumus reģistrē, pamatojoties uz attaisnojuma dokumentiem

J
jautā:
05. janvārī, 2024
Kate

Labdien! Strādāju tirdziņā, esmu pašnodarbināta persona un klientu pirkumus reģistrēju ar kvīti. Lielākā daļa pircēju pat nesagaida kvīts izrakstīšanas piedāvājumu vai atsakās no tās. Kā reģistrēt pirkumu, un vai tas ir jādara, ja klients ir atteicies?

A
atbild:
18. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātais iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā izdara ierakstus, pamatojoties uz attaisnojuma dokumentiem gan par izdevumiem, gan par ieņēmumiem. (Ministru kabineta noteikumi Nr. 322 “Kārtība, kādā individuālie komersanti un citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā”.)

Nodokļu maksātājs, kurš Valsts ieņēmumu dienestā ir reģistrējis grāmatiņās brošētas kvītis vai kvīšu numurus, par katru kalendāra gada ceturksni līdz nākamā mēneša 25. datumam iesniedz pārskatu par reģistrēto kvīšu (biļešu) izlietojumu.

VID metodiskajā materiālā “Pārskata par reģistrēto kvīšu (biļešu) izlietojumu aizpildīšanas kārtība” ir skaidrots, kuri nodokļu maksātāji lieto reģistrētas kvītis, ja saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 63. punktu var nelietot kases aparātu.

Ja pircējs ir samaksājis naudu, saņēmis preci, tad tie ir ieņēmumi, par kuriem jāizraksta kvīts un kuri ir jāreģistrē žurnālā. Nodokļu tiesību akti neprasa, lai pircējs kvīti obligāti paņem vai apliecina, ka tā viņa izsniegta. Ieņēmumu uzskaite ir saimnieciskās darbības veicēja pienākums, nevis pircēja atbildība.

Ir atsevišķi saimnieciskās darbības, pakalpojumu veidi, kuros atļauts darījumu apliecināt ar noformētu reģistrētu kvīti tikai tad, ja darījuma partneris to pieprasa:

  • par pastāvīgajā darbības vietā (struktūrvienībā) sniegtajiem pakalpojumiem, ja tajā vidējie skaidrās naudas ieņēmumi mēnesī nepārsniedz sešas minimālās mēneša darba algas;
  • par pašu iegūtu vai ražotu preču pārdošanu to ražošanas vietā (izņemot ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietas) vai piegādi pircējiem uz vietas, vai šo preču remontu;
  • par ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības), tirgū (izņemot tirgus teritorijā reģistrētās struktūrvienības) un ielu tirdzniecības vietās pārdotajām pašu iegūtām vai ražotām precēm mazumtirdzniecībā;
  • ja nodokļu maksātājs ir patentmaksas maksātājs.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas