E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31347
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Tiesneša rīcība pēc nostiprinājuma lūguma saņemšanas

J
jautā:
02. janvārī, 2024
Kristīne

Labdien! Pagājušā gada septembrī nolēmu pārdot 1/2 daļu no mantotā īpašuma. Pircējs bija otrs līdzīpašnieks. Vienojāmies, ka maksu par nekustamo īpašumu veiksim pa daļām. Viena daļa (pati mazākā) samaksājama pirkuma līguma (sagatavojām paši) un nostiprinājuma lūguma (NL) parakstīšanas dienā, otra daļa – līdz 30. novembrim. Novembra sākumā pircējs ar mani sazinājās un lūdza pagarināt apmaksas termiņu līdz šī gada 30. janvārim, par ko veicām grozījumus pirkuma līgumā. Nostiprinājuma lūguma iedaļā “Pievienojamie dokumenti” ir norādīts, ka jāiesniedz maksājuma uzdevums par pilnu pirkuma maksu. Tādēļ biju pārliecināta, ka esmu aizsargāta, tomēr 28. decembrī konstatēju, ka minētais īpašums ar ZG tiesneša lēmumu no 04.12.2023. man vairs nepieder, kā arī maksa par pirkumu manā kontā nav iemaksāta. Sazinājos ar Zemesgrāmatu nodaļu, kuras darbinieces bija ļoti pārsteigtas un atvainojās, kā arī nevarēja izskaidrot, kā tāda situācija varēja notikt. Vēl vairāk mani pārsteidza saruna ar pašu ZG tiesnesi; atbilde bija šāda: “Man nekādi dokumenti nav jāpārbauda, viss ir tiesiski pareizi, ja nepatīk, varat manu lēmumu pārsūdzēt likumā noteiktajos termiņos. Nekādas garantijas par to, vai pirkuma maksa tiks samaksāta, arī netiek dotas (jo vēl jau ir laiks līdz 30.01.), ja nesamaksās, tad ejiet uz tiesu.” Tiesneša uzvedība bija klaji izaicinoša un pat provokatīva. Šobrīd mēģinu saprast, kurš ir pieļāvis kļūdu. Es kā līguma sastādītāja, notārs kā NL sastādītājs, kas varbūt kaut ko līdz galam nepaskaidroja tā parakstīšanas brīdī, vai ZG tiesnesis, kurš pavirši, virspusīgi veica savus amata pienākumus? 1. Vai tiesnesim ir jāpārliecinās par nekustamā īpašuma apmaksu, ja tā iegāde tiek veikta par personīgajiem līdzekļiem, saskaņā ar likumu “Par nodokļiem un nodevām”, kas noteic, ka “nodokļu maksātājiem, tajā skaitā fiziskajām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, nav atļauts veikt skaidrā naudā nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumus”? 2. Ja abas puses, parakstot NL, ir vienojušās, ka jāiesniedz maksājuma uzdevumi par pilnu samaksu, vai tiesnesis šos dokumentus drīkst uzskatīt par mazāk svarīgiem nekā jebkuru citu dokumentu? 3. Vai ZG darbiniece, kura pieņēma dokumentus, bija tiesīga pieņemt tos, ja nav iesniegti visi NL atrunātie dokumenti? 4. Vai ir jēga kaut ko gaidīt, vai tomēr ir jāvēršas ar iesniegumu policijā (jo ļoti izskatās pēc krāpšanas grupā)? Paldies.

A
atbild:
20. janvārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

No jūsu apraksta konstatējams, ka ar nekustamā īpašuma pircēju bijāt vienojusies par pirkuma summas samaksu pa daļām, kur daļa pirkuma summas tiek samaksāta pirkuma līguma slēgšanas dienā, bet atlikusī pirkuma summa samaksājama līdz noteiktam datumam pēc līguma noslēgšanas. Nesagaidot pilnas pirkuma summas samaksu, darījuma puses nostiprinājuma lūgumu iesniegušas tiesā, lai lūgumā norādītās tiesības (pircēja īpašuma tiesību) nostiprinātu zemesgrāmatā.

Zemesgrāmatu likuma 61. pants paredz, ka nostiprinājuma lūgumam jāpievieno:

1) dokumenti, kas apliecina nostiprināmās tiesības;

2) apliecinājums par tās personas piekrišanu, pret kuru nostiprinājums vērsts;

3) apliecinājums par trešās personas piekrišanu, kad pēc likuma šāda piekrišana ir nepieciešama nostiprinājumam;

4) informācija par nodevu samaksu;

5) dokumenti, kas apliecina pilnvarojumu vai pārstāvības tiesības, – oriģinālā vai notariāli apliecināta noraksta veidā.

Savukārt Zemesgrāmatu likuma 77. pants noteic, ka tiesnesis, skatot cauri nostiprinājuma lūgumu, pārliecinās vienīgi par to:

1) vai lūgums atbilst likuma 57., 58. un 60.–68. panta noteikumiem;

2) vai nostiprinājumam nav par šķērsli citas jau nostiprinātas tiesības vai cits tajā pašā dienā ienācis nostiprinājuma lūgums;

3) vai tiesības, kuras lūdz nostiprināt, pieder pie 31. un 44. pantā minētajām tiesībām, kurām ir sakars ar nekustamo īpašumu;

4) vai dokumentos, uz kuriem pamatots nostiprinājuma lūgums, nav nekā acīmredzami pretlikumīga;

5) vai līdz lēmuma taisīšanai nav saņemta kriminālprocesa virzītāja apstiprināta lēmuma kopija par aresta uzlikšanu mantai.

Likums paredz, ka nostiprinājuma lūgumi izskatāmi ne vēlāk kā 10 dienu laikā. Izņēmuma kārtā sarežģītās lietās tiesnesis izskatīšanas termiņu var pagarināt līdz vienam mēnesim. Skatot cauri nostiprinājuma lūgumu, tiesnesis pamatojas vienīgi uz tiem datiem, kas ir lūgumā un tam pievienotajos dokumentos, nepieprasot nekādas ziņas no iestādēm vai privātpersonām. Tiesnesis, izskatot nostiprinājuma lūgumu, pieņem lēmumu to apmierināt vai atstāt bez ievērības. Tiesnesim nav tiesību pieņemt lēmumu par nostiprinājuma apturēšanu līdz šķēršļu novēršanai (skat. Zemesgrāmatu likuma 72.79. pantu).

Ievērojot jūsu aprakstā pausto informāciju un ņemot vērā citēto Zemesgrāmatu likuma normu saturu, jānorāda, ka, vēršoties tiesā ar konkrēto nostiprinājuma lūgumu, jūs esat vēlējusies panākt pretrunīgu un no likuma viedokļa neizpildāmu un nesavienojamu mērķi. Proti, no vienas puses, jūs, iesniedzot tiesā nostiprinājuma lūgumu, lūdzāt, pamatojoties uz pirkuma līgumu, veikt īpašuma tiesību pārreģistrāciju zemesgrāmatā uz pircēja vārda, ko tiesa arī ir apmierinājusi. No otras puses, cik noprotams no jūsu apraksta, jūs vēlējāties atlikt īpašuma tiesību pārreģistrāciju uz pircēja vārda līdz brīdim, kad tiks saņemta pilna pirkuma maksa. Tādā gadījumā jums būtu bijis jāsagaida pilnas pirkuma maksas apmaksa un tikai tad jāvēršas tiesā ar nostiprinājuma lūgumu par īpašuma tiesību pārreģistrāciju. Tiesnesim, saņemot nostiprinājuma lūgumu, nebija tiesību atlikt īpašuma tiesību pārreģistrāciju, gaidot pilnas pirkuma maksas apmaksas brīdi (līdz 30. novembrim). Tiesnesis, pārliecinoties, ka nostiprinājuma lūgumam ir pievienoti Zemesgrāmatu likuma 61. pantā norādītie dokumenti un ir ievērotas 77. panta prasības, ir pieņēmis lēmumu 10 dienu laikā, kā to paredz likums.

Šajos apstākļos būtu ieteicams sekot līdzi pirkuma līguma izpildei no pircēja puses. Ja pircējs pārkāpj līguma nosacījumus, t. i., laikus neapmaksā pirkumu, tad jums ir tiesības pret pircēju celt prasību par pirkuma līguma izpildi.

Likums paredz jūsu tiesības apstrīdēt arī tiesneša lēmumu, tomēr jāvērš jūsu uzmanība, ka atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 98. pantam sūdzības par tiesneša lēmumiem un viņa rīcību jāiesniedz divu nedēļu laikā no dienas, kad ieinteresētā persona saņēmusi lēmumu, vai no tās dienas, kad notikusi pārsūdzamā rīcība.

Jūsu aprakstā sniegtā informācija nedod pamatu apgalvojumam, ka tiesneša rīcībā būtu saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Detalizētākas juridiskās palīdzības saņemšanai jums būtu ieteicams vērsties pie jurista, iesniedzot analīzei visus ar šo lietu saistītos dokumentus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas