E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31267
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ja mainās saskarsmes tiesību izmantošanas kārtība

J
jautā:
16. decembrī, 2023
Madars

Kā rīkoties tad, ja persona nerespektē tiesas lēmumu par saskarsmi ar bērnu? Vecākam ir tiesības tikties ar bērnu, un arī tiesas lēmumā ir atruna, ka visās tikšanās reizēs ir jārespektē bērna viedoklis. Bērns kategoriski atsakās tikties, katrā tikšanās reizē raud un baidās satikties. Kā pareizi rīkoties šādā gadījumā, un kur vērsties pēc palīdzības?

A
atbild:
02. janvārī, 2024
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 181. pants noteic, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem. Savukārt vecākiem ir pienākums uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu arī tad, ja kāds no vecākiem nedzīvo kopā ar bērnu. Tomēr visās dzīves situācijās bērna intereses ir prioritāras, un katrs gadījums jāvērtē ir individuāli. Vardarbība ģimenē nav pieļaujama.

Tiesas spriedums, kas ir stājies likumīgā spēkā, dod tēvam tiesības uz saskarsmi ar bērnu spriedumā noteiktajā kārtībā. Iespējams, bērnam var radīt drošāku saskarsmes vidi, piemēram, saskarsmi īstenojot bērna dzīvesvietā vai kopā ar saskarsmes personu.

Minētā jautājuma kontekstā personai ir tiesības vērsties tiesā ar prasību, lai tiktu mainīta saskarsmes tiesības izmantošanas kārtība, ja bērns izjūt bailes.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.2 panta otro daļu prasību lietās, kas izriet no saskarsmes tiesībām, var celt Civillikuma 181. panta norādītās personas, kā arī prokurors vai bāriņtiesa.

Lietās, kas izriet no saskarsmes tiesībām, prasītājs prasības pieteikumā papildus šā likuma 128. pantā minētajam norāda:

1) saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, laiku un vietu;

2) ja prasītājs lūdz, lai saskarsmes tiesības tiktu īstenotas saskarsmes personas klātbūtnē, ziņas par attiecīgo saskarsmes personu (fiziskajām personām vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi, juridiskajām personām nosaukumu, juridisko adresi un reģistrācijas numuru).

Civilprocesa likuma 244.14 pants nosaka: ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums lietā, kas izriet no aizgādības vai saskarsmes tiesībām, mainās apstākļi, tad katra puse ir tiesīga iesniegt jaunu prasību tiesā vispārējā kārtībā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, aicinu prasības pieteikuma sagatavošanai konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas