E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31227
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja īpašumā atrodas kaimiņa ēkas pamati

J
jautā:
13. decembrī, 2023
ĒRIKS

Kā rīkoties, ja kaimiņu ēkas pamata daļa 0,5 m (jumta daļa – 1,2 m) atrodas manā zemes īpašumā? Ēka uzbūvēta 1987. gadā un ir reģistrēta kadastrā. Vecajiem kaimiņiem bija mutiska vienošanās, ka nav pretenziju. Cik tuvu no īpašuma robežas drīkst atrasties pārējo ēku pamati?

A
atbild:
20. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Konkrētus attālumus, kādos izvietojama apbūve attiecībā pret kaimiņa zemesgabala robežu, parasti noteic attiecīgās pašvaldības apbūves noteikumi. Šādi ierobežojumi apbūves noteikumos tiek noteikti gan ugunsdrošības dēļ, gan blakus esošā īpašuma privātuma nodrošināšanai. Vienlaikus tas neizslēdz iespēju novietot apbūvi tiešā zemesgabala robežas tuvumā, ja kaimiņš tam rakstveidā piekritis.

Saskaņā ar tiesu praksi, ja saskaņojums būvniecības laikā ir noticis, tāds nav jāsaņem no katra jaunā īpašuma ieguvēja. Pat ja nevar izdarīt pārliecinošu secinājumu par saskaņojuma esību, tiesai ir jānovērtē apstāklis, ka, it īpaši gadījumā, kad īpašums iegūts pēc būvniecības pabeigšanas, tā ieguvējam ir zināms iegūstamā īpašuma sastāvs, robežas, situācija dabā, blakus esošo būvju izvietojums un to ietekme uz ieguvēja tiesībām.

Šādā aspektā nevar atgriezties būvniecības procesā, kas ir noslēdzies, un administratīvā procesa kārtībā prasīt jaunu saskaņošanu. Ja blakus esošā īpašuma īpašnieks šobrīd uzskata, ka ar būvi tiek aizskartas viņa īpašuma tiesības (piemēram, būve vai tās daļa faktiski atrodas viņa īpašuma robežās), viņš var vērsties par šāda aizskāruma novēršanu civiltiesiskā kārtībā (skatīt, piemēram, Senāta 2017. gada 27. decembra spriedumu lietā Nr. SKA-101/2017).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas