E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31148
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķina slimības naudu, ja slimošanas laiks ietver divu mēnešu periodu

J
jautā:
06. decembrī, 2023
Arta

Labdien! Ja slimības lapa A sākas, piemēram, 27. oktobrī un tiek noslēgta 3. novembrī, kā pareizi jāaprēķina slimības lapas nauda? Vai sanāk, ka par slimošanu oktobrī vidējo izpeļņu aprēķinās, ņemot vērā septembri un iepriekšējos piecus mēnešus, savukārt par slimošanu novembrī ņems vērā vidējo izpeļņu oktobrī un iepriekšējos piecos mēnešos? Paldies!

A
atbild:
14. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pants noteic, ka darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies ar izsniegtu darbnespējas lapu apliecināta pārejoša darba nespēja, izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par deviņām kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Praksē, ja saslimšanas laiks ietver divu mēnešu periodu (mēneša beigas un nākamā mēneša sākumu), tad, aprēķinot slimības naudu par darbnespējas lapu A, darba devējs vidējās izpeļņas aprēķināšanai ņems vērā slimības lapas izsniegšanas laiku. Proti, vidējā izpeļņa visām slimības lapas A dienām tiks aprēķināta par pēdējo sešu mēnešu periodu pirms mēneša, kad slimības lapa izsniegta (aprīlis–septembris).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas