E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31107
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai mājas apsaimniekotājam bez piekrišanas ir tiesības tīrīt blakus mājas teritoriju

J
jautā:
02. decembrī, 2023
Ingrida

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā. Lai piebrauktu mūsu mājai, tiek izmantots piebraucamais ceļš, kas pieder blakus mājai, bet ceļam ir servitūts. Tātad konkrēto ceļu lieto trīs mājas. Gribam pasūtīt traktoru mūsu apsaimniekotājam, lai attīrītu ceļu no sniega, bet blakus mājas atsakās piedalīties apmaksā. Mājai, kurai pieder ceļš, ir cits apsaimniekotājs. Pieņemsim, ka paši esam gatavi apmaksāt, bet, vai mūsu mājas apsaimniekotājam ir tiesības tīrīt blakus mājas teritoriju bez viņu piekrišanas? Ja viņi piekritīs, vai mūsu apsaimniekotājs ir tiesīgs piestādīt rēķinu katram dzīvokļa īpašniekam par blakus mājas teritorijas tīrīšanu?

A
atbild:
06. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Keterliņa, zvērināta advokāte

Civillikuma 1151. pants paredz, “ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam”. Līdz ar to secināms, ka piebraucamo ceļu ir pienākums uzturēt kārtībā, tai skaitā tīrīt, tiem zemes kopīpašniekiem, kuri ir servitūta lietotāji.

Konkrētajā gadījumā ir jāpārliecinās, ka piebraucamais ceļš patiešām ir zemesgrāmatā reģistrēts servitūts, jo atbilstoši Civillikuma 1235. pantam no servitūta izrietošā lietu tiesība ir spēkā tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatā. Tāpat būtu precizējams, kura zemesgabala kopīpašnieki ir servitūta lietotāji. Proti, vai konkrētajā gadījumā visas trīs dzīvojamās mājas atrodas uz trijiem dažādiem zemesgabaliem. Iespējams, divu dzīvojamo māju kopīpašnieki ir uzskatāmi par servitūta izlietotājiem. Jebkurā gadījumā būtu ieteicams slēgt rakstisku vienošanos starp visiem servitūta ceļa lietotājiem par ceļa kopīgu uzturēšanu un apsaimniekošanu.

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta otrās daļas 1. a apakšpunktu un 2010. gada 28. septembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 906 “Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi” 6.1. apakšpunktu dzīvojamās mājas pārvaldniekam ziemas periodā ir jānodrošina “ietvju, celiņu un piebraucamo ceļu, ja nepieciešams, arī citu teritorijas daļu attīrīšana no sniega un ledus, pretslīdes materiālu kaisīšana uz ietvēm, celiņiem un piebraucamajiem ceļiem”.

Ņemot vērā atbildi uz iepriekšējo jautājumu, jāsecina, ka izmaksas gulstas uz servitūta izlietotāju, nevis kalpojošā zemesgabala īpašnieku. Gadījumā, ja dzīvojamā māja atrodas uz zemesgabala, kas uzskatāms par valdošo (kuram par labu ir izveidots piebraucamā ceļa servitūts), piebraucamā ceļa uzturēšanas izdevumi gulstas uz visiem kopīpašniekiem proporcionāli. Minētais atbilst Civillikuma 1071. pantam, kas noteic, ka “uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām”.

Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta trešajai daļai, “uzdodot pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums ir nodrošināt šā uzdevuma izpildei nepieciešamo finansējumu”. Līdz ar to konkrētajā gadījumā dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem ir pienākums nodrošināt pārvaldnieku ar nepieciešamo finansējumu, lai veiktu likumā noteikto pārvaldīšanas darbību, it īpaši gadījumā, ja šāds finansējums nav piešķirts vai piešķirts nepietiekamā apjomā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas