E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31083
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kā atgūt saimniecības ēkas statusu

J
jautā:
01. decembrī, 2023
Svetlana

Labdien! Šķūnis vai saimniecības ēka 1999. gadā ir ierakstīta zemesgrāmatas aktā un robežplānā. 2005. gadā pēc mana lūguma tika apsekota dārza māja un viss īpašums. Šķūnis ir iekļauts būves tehniskās inventarizācijas lietā ar piederības statusu “piederība nav noskaidrota”, un dati ir dzēsti. Vai ir iespējams atgūt saimniecības ēkas statusu, pamatojoties uz 1999. gada zemesgrāmatas aktu un robežplānu? Kādos gadījumos saimniecības ēka ar nostiprinājumu 1999. gada zemesgrāmatas aktā var iegūt statusu “piederība nav noskaidrota”? Paldies!

A
atbild:
06. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Saimniecības ēkas statusu nav iespējams atgūt uz 1999. gada zemesgrāmatas akta un zemes robežu plāna pamata. Šajā gadījumā Valsts zemes dienestā ir jāpasūta būves inventarizācijas lietas izgatavošana. Tad, kad tā būs izgatavota, Valsts zemes dienests šo būvi reģistrēs kadastrā, un pēc tam to varēs reģistrēt arī zemesgrāmatās.

1999. gada zemesgrāmatu aktā iekļautā saimniecības ēka iegūst statusu “piederība nav noskaidrota” tad, ja Valsts zemes dienestam nav juridiskas informācijas par šo būvi, piemēram, padomju laikos būvētām saimniecības ēkām un šķūnīšiem nav tehniskās inventarizācijas lietas vai projekta, un patlaban šādas būves ir kvalificējamas kā nelegālas būves.

Lai legalizētu konkrēto saimniecības ēku, jāsāk ar to, ka Valsts zemes dienestam jāpasūta pakalpojumi: būves apsekošana un tehniskās inventarizācijas lietas izgatavošana. Tādā veidā jūs legalizēsiet savu saimniecības ēku. Valsts zemes dienests jums sniegs precīzu informāciju, jo redz konkrētā īpašuma statusu un pieejamo dokumentāciju kadastrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas