E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31005
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Tiesu izpildītāja darbības informācijas sniegšanā

J
jautā:
16. novembrī, 2023
Raitis

Vai tiesu izpildītājam ir pienākums pēc parādnieka pieprasījuma (kad pieprasītā summa ir samaksāta) izsniegt izpildraksta kopiju; informāciju par naudas līdzekļiem, kas tika ieturēti no parādnieka (un kādā laikposmā); kārtību, kā tiek aprēķināti 6%? Iesniegums tika nosūtīts un elektroniski parakstīts. Kā rīkoties, ja tiesu izpildītājs ignorē pieprasījumu?

A
atbild:
07. decembrī, 2023

Saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 160.1 pantu parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu. Zvērināts tiesu izpildītājs, pamatojoties uz personas rakstveida iesniegumu, var izsniegt savā lietvedībā esoša dokumenta atvasinājumu vai informatīvu izziņu.

Pēc parāda piedziņas saskaņā ar Civilprocesa likuma 568. pantu tiesu izpildītājs par sprieduma izpildes izdevumiem sastāda aprēķinu un nosūta to parādniekam un piedzinējam. Aprēķinā tiek norādīts, kādā apmērā sprieduma izpildes izdevumi atlīdzināmi tiesu izpildītājam (amata atlīdzība), piedzinējam (viņa samaksātā valsts nodeva un citi sprieduma izpildes izdevumi) vai ieskaitāmi valsts ienākumos.

Kārtību, kādā aprēķināmi procenti, nosaka tiesa, taisot spriedumu atbilstoši Civilprocesa likuma 195. panta pirmajai daļai. Zvērināts tiesu izpildītājs, aprēķinot procentus, ievēro to, kas noteikts tiesas spriedumā.

Atbilstoši Iesnieguma likuma 5. panta trešajai daļai zvērinātam tiesu izpildītājam atbilde uz iesniegumu pēc būtības jāsniedz saprātīgā termiņā, ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas, ja likumā nav noteikts citādi. Ja zvērināts tiesu izpildītājs nekādu atbildi uz personas iesniegumu nesniedz, persona var rakstīt sūdzību Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei vai Tieslietu ministrijai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas