E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30997
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Informācijas publicēšanas darbinieka privātajos sociālo tīklu portālos sekas

J
jautā:
16. novembrī, 2023
Linda

Labdien!
Vai es kā darbinieks interneta portālos – sociālajos tīklos un citās interneta vietnēs – drīkstu publicēt (ieskenētus, fotoattēla formātā u. c.) darbinieka darba līgumu, iesniegumus, rīkojumus un citus dokumentus, kuros ir norādīta informācija par darba ņēmēju un darba devēju, kā arī redzama iesniegumu, rīkojumu, līgumu forma, proti, uzņēmuma dokumentācija? Personas kodi tiek aizsegti, bet pārējā informācija paliek neaizklāta, tai skaitā līguma punkti utt.

A
atbild:
23. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Lai gan Satversmē ikvienam ir noteiktas tiesības uz vārda brīvību, tomēr tā nav absolūta visatļautība. Ikreiz, paužot viedokli sociālajos portālos, vajadzētu padomāt par rīcības sekām. Darbiniekam tiesību aktos nav noteikts aizliegums sociālo portālu privātajos profilos publicēt informāciju par darba devēju, tai skaitā pievienojot dokumentu failus (kaut arī ar aizklātām ziņām par darbinieku un darba devēju), kas attiecināmi tikai uz darbinieku un darba devēju. Tomēr ir jāņem vērā, ka dažkārt arī ar aizklātām ziņām dokumentos, tā kā darbinieks attiecīgo informāciju publicē no personīgā profila, ir iespējams identificēt darba devēju. Tāpat ir jāievēro nosacījumi, par kādiem darbinieks vienojies ar darba devēju darba līgumā vai citos uzņēmuma iekšējos dokumentos. Darbinieka vārda brīvība var būt ierobežota ar pienākumu neizpaust komercnoslēpumu vai aizliegumu izplatīt apšaubāmas vai apzināti nepatiesas ziņas par darba devēju. Proti, ir jāvērtē, kā darbinieka darbības sociālajos portālos ietekmē vai var radīt negatīvas sekas darba devējam.

Nopietnākā gadījumā darba devējs, izvērtējot pārkāpuma smagumu, darbiniekam drīkst arī uzteikt darba līgumu. Piemēram, ja darbinieks ir izpaudis informāciju, kas ir darba devēja komercnoslēpums, un ar savu rīcību radījis darba devējam zaudējumus. Savukārt, ja darbinieks ar savu uzvedību sociālajos portālos, iespējams, ir ietekmējis darba devēja reputāciju, ceļot neslavu, arī šādā gadījumā var iestāties darbinieka atbildība, ja izpaustās ziņas izrādīsies apmelojošas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas