E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30921
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pienākums maksāt biedru naudu

J
jautā:
08. novembrī, 2023
Sanita

Labdien! Dārziņu kooperatīvā, kurā dzīvoju, ir nodibināta kooperatīvā dārzkopības sabiedrība. Vai KDS likumiski var noteikt ik gadu maksāt biedru naudu, ja oficiāli neesmu tās biedrs (par biedru var kļūt tikai tad, ja iesniedz rakstisku pieteikumu valdei, kuru tā izskata triju mēnešu laikā, un apstiprina kā biedru). Šāds pieteikums no manas puses nav iesniegts. Šobrīd saņemts brīdinājums –, ja maksājums netiks veikts, prasība tiks iesniegta tiesā. KDS statūtos noteikts šāds punkts: “Sabiedrības tiesības (t. i., KDS) ir prasīt no mājas īpašniekiem, kas nav sabiedrības biedri, mājas un zemesgabala uzturēšanai nepieciešamo izdevumu attiecīgās daļas samaksu.” Vai šāds formulējums paredz, ka mans pienākums ir ik gadu obligāti veikt maksājumu?

A
atbild:
13. novembrī, 2023

Sākotnēji vēršam jūsu uzmanību, ka dalība kādā biedrībā, apvienībā, savienībā vai sabiedrībā (tai skaitā DKS) ir brīvprātīga.

Kooperatīvo sabiedrību likuma 14. pants, noteic, ka biedrs ir persona, kas ierakstīta sabiedrības biedru reģistrā.

Biedra uzņemšanas kārtība noteikta minētā likuma 15. pantā, t. i., uz biedra iesnieguma pamata (atbilstoši statūtos noteiktajai procedūrai). Savukārt, ja īpašnieks nav sabiedrības biedrs, viņam nav saistoši sabiedrības statūti, līdz ar to nav pienākuma maksāt biedru naudu.

Attiecībā uz jautājumā norādīto, proti, KDS statūtos noteikts šāds punkts “sabiedrības tiesības (t. i., KDS) ir prasīt no mājas īpašniekiem, kas nav sabiedrības biedri, mājas un zemesgabala uzturēšanai nepieciešamo izdevumu attiecīgās daļas samaksu”, paskaidrojam, ka no īpašniekiem, kuri nav sabiedrības biedri, sabiedrība nav tiesīga iekasēt mājas un zemesgabala (atsevišķais īpašums) uzturēšanas izmaksas, jo šādu izmaksu atlīdzināšanai ir līgumisks raksturs. Ja pušu starpā nepastāv tiesīgi noslēgts līgums par mājas un zemesgabala uzturēšanu, nav pamata prasīt šāda pakalpojuma izmaksu segšanu. Papildus vēršu uzmanību, ka šis punkts “paredz” nepieciešamo izdevumu daļas samaksu, nevis biedru naudas samaksu, kas nav viens un tas pats.

Tāpat vēršam jūsu uzmanību, ka, dzīvojot dārziņu kooperatīvā, var pastāvēt tādas izmaksas, kas saistītas ar koplietošanas infrastruktūras (kopīpašuma) uzturēšanu (piemēram, ceļu uzturēšana, elektroapgāde (t. sk. koplietošanas), ceļu tīrīšana, ūdensapgāde (ja attiecas), atkritumu izvešana u. tml.). Attiecīgi, ja jūs izmantojat šos pakalpojumus, tad jums ir pienākums norēķināties (to proporcionālajā daļā) par šo pakalpojumu saņemšanu, taču minētais nekādā veidā nav identificējams ar atsevišķā īpašuma un zemesgabala uzturēšanu un biedra naudas maksāšanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas