E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30875
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbinieku tualešu lietošana

J
jautā:
04. novembrī, 2023
Andris

Labdien! Vai darba devējs ir tiesīgs iestrādāt iekšējās kārtības noteikumos punktu, ka darbinieki un citas personas drīkst lietot arī pretējā dzimuma tualetes, ja kāds tā vēlas? Darba vietā ir atsevišķas vīriešu un sieviešu tualetes, kurās paredzēts, ka vienlaikus tās var izmantot vairāki cilvēki. Tās ir ar daļēji vai pilnībā slēgtām kabīnēm.

A
atbild:
10. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Nodarbināto drošības un veselības aizsardzības prasības darba vietās noteiktas Ministru kabineta 2009. gada 28. aprīļa noteikumos Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās”, un par šo noteikumu ievērošanu atbildīgs ir darba devējs.

Minēto noteikumu 27.10. apakšpunktā noteikts, ka tualetes projektē, ierīko un uztur, ievērojot prasības, ka ir atsevišķas vīriešu un sieviešu tualetes vai nodrošināta to atsevišķa lietošana, kā arī, ja nepieciešams, ierīkota atsevišķa kabīne invalīdiem.

Tādējādi, ja tas ir iespējams, tualetes ierīko atsevišķi vīriešiem un sievietēm. Savukārt, ja tas nav iespējams, darba devējam jānodrošina tualetes telpu lietošana atsevišķi vīriešiem un sievietēm.

Jūsu minētajā situācijā, kad darba vietā ir nodrošinātas atsevišķas vīriešu un sieviešu tualetes, Valsts darba inspekcijas ieskatā, pirmšķietami darba kārtības noteikumu punkts, kas paredz darbinieku tiesības lietot pretējā dzimuma tualetes, nav atbilstošs normatīvajā regulējumā noteiktajam.

Norādāms, ka saskaņā ar Darba likuma 6. panta pirmo daļu nav spēkā darba kārtības noteikumu punkti, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli. No minētā izriet, ka darba tiesiskajām attiecībām piemērojamie noteikumi nedrīkst pasliktināt darbinieka tiesisko stāvokli salīdzinājumā ar tiesību normās noteikto regulējumu. Līdz ar to šāds darba kārtības noteikumu punkts, kas paredz darbinieku tiesības lietot pretējā dzimuma tualetes, saskaņā ar Darba likuma 6. panta pirmo daļu ir atzīstams par spēkā neesošu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas