E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30868
Lasīšanai: 2 minūtes

Pabalsts valsts pārvaldes darbiniekam par bērnu invalīdu

J
jautā:
03. novembrī, 2023
anastasija

Darbiniekam, kurš strādā valsts iestādē, ir 16 gadus vecs bērns invalīds. Viņš lūdz piešķirt pabalstu. Cik bieži darbiniekam pienākas pabalsts par bērnu invalīdu? Cik ilgi un kādā apmērā darbinieks to varēs saņemt? Kurš likums un pants to regulē? Kas darbiniekam jāuzrāda, lai pretendētu uz šo pabalstu?

A
atbild:
14. novembrī, 2023
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas 7. punktā ir noteikts, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt pabalstu 750 eiro apmērā reizi kalendārajā gadā amatpersonai (darbiniekam) par katru apgādībā esošu bērnu ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam.

No minētā regulējuma izriet vairāki aspekti saistībā ar šāda pabalsta piešķiršanu:

  • šādu pabalstu institūcija var paredzēt, ja tai ir pieejami finanšu līdzekļi (tas nav jāparedz obligāti);
  • šāda pabalsta piešķiršana ir pieļaujama, ja tas ir paredzēts iestādes iekšējā normatīvajā aktā, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumā vai darba līgumā;
  • pabalsta apmērs ir 750 eiro par katru apgādībā esošu bērnu ar invaliditāti (tā apmēru neietekmē vecākam noteiktās mēnešalgas daudzums);
  • pabalstu var piešķirt reizi kalendārajā gadā līdz bērna ar invaliditāti 18 gadu vecumam.

Atbilstoši likumam valsts vai pašvaldības institūcija pati nosaka minētās atlīdzības daļas izmaksāšanas nosacījumus un kārtību, ciktāl tas nav pretrunā ārējiem normatīvajiem aktiem. Lai noskaidrotu, vai šāds pabalsts iestādē ir paredzēts, kāda ir kārtība pabalsta saņemšanai (tostarp, kādus dokumentus nepieciešams uzrādīt), aicinām iepazīties ar iestādes, kurā strādājat, iekšējiem noteikumiem, kā arī nepieciešamības gadījumā konsultēties ar iestādes personāla speciālistu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas