E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30836
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Prasījumu pret individuālo komersantu noilgums

J
jautā:
01. novembrī, 2023
Lora

Labdien! 2010. gadā mans individuālais uzņēmums tika likvidēts maksātnespējas procesā. 2015. gadā šis parāds tika pārlikts man kā privātpersonai. Pēc tam likvidators parādu pārdeva (cesija) citai juridiskajai personai, kuras pārstāvis man par to paziņoja pa pastu (vienkārša vēstule, nevis ierakstīta). Līdz 30.10.2023. parāds nav nodots tiesu izpildītājam. Es joprojām neesmu samaksājis un sācis maksāt lielo parādu, jo man ir zemi materiālie ienākumi, kā arī nav personīgā nekustamā un cita vērtīga īpašuma. Līdz šim no kreditoriem neesmu saņēmis jaunas vēstules vai telefona zvanus, neesmu ar viņiem sazinājies, un viņi mani nav meklējuši. Kāds ir šādu parādu noilguma termiņš? Ja es mantošu īpašumu no radinieka vai ja es to nopirkšu, vai man to atņems?

A
atbild:
08. novembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Komerclikumā definēto individuālais komersants ir fiziskā persona, kura kā komersants ierakstīta komercreģistrā (skat. 74. pantu). Tādējādi, lai gan individuālais komersants ir reģistrējams komercreģistrā un, izmantojot savu firmu, var slēgt darījumus, kas saistīti ar komercdarbību, persona jebkurā gadījumā saglabā fiziskās personas statusu.

Individuālā komersanta īpatnība ir tāda, ka individuālā komersanta komercdarbības ietvaros iegūtās saistības netiek nošķirtas un par savām saistībām fiziskā persona atbild ar visu savu mantu (skat. 76. pantu). Tādēļ nav nepieciešama kāda īpaša procedūra, ar kuru individuālā komersanta komercdarbības ietvaros iegūtās parāda saistības tiktu pārliktas, nodotas u. tml. fiziskajai personai, jo to imperatīvi paredz likums. 

Likuma regulējums noteic, ka prasījumi pret individuālo komersantu, kuri izriet no tā veiktās komercdarbības, noilgst triju gadu laikā pēc tā izslēgšanas no komercreģistra, ja prasījums nav pakļauts īsākam noilguma termiņam (skat. 76. pantu). Iestājoties noilgumam, saistību tiesības izbeidzas.

Ja jums nepastāv saistību tiesības, tad bijušo kreditoru prasījumi pret jums ir nepamatoti. Tomēr jāņem vērā, ka noilgums tiek pārtraukts, ja kreditors: atgādina parādniekam par parādu, piemēram, nosūtot pretenziju (Civillikuma 1905. pants); izlieto savu tiesību, ceļot prasību tiesā vai vēršoties pie šķīrējtiesas (Civillikuma 1902. pants). Ja kreditors pārtrauc noilgumu, tomēr nekādas darbības turpmāk neveic, noilguma termiņš atkārtoti sāk tecēt, līdz iestājas noilgums vai kreditors izlieto savas tiesības uz saistību izpildi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas