E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30815
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kapitāla nodokļa piemērošanai vērtējami darījumu dokumenti

J
jautā:
24. oktobrī, 2023
Jānis

Sveicināti! Manā īpašumā kā vienīgais īpašums jau vairāk nekā 10 gadu ir ½ domājamās daļas no kopīpašuma, kas sastāv no diviem zemesgabaliem. Otra ½ domājamās daļas pieder vēl četriem kopīpašniekiem. Lai sagatavotu pārdošanai daļu no īpašuma, tika veikta zemes ierīcība, kur viens zemesgabals tika sadalīts divos zemesgabalos. Pēc tam tika noslēgts līgums par kopīpašuma sadali, kā rezultātā man pieder 2/3 domājamās daļas no diviem zemesgabaliem (pavisam ir trīs), kuras es gribu pārdot. Veicot iepriekšējās darbības, zemesgabaliem tika mainīti kadastra numuri, īpašums palika tas pats. Vai man, pārdodot konkrēto īpašumu, būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis? Gaidīšu Jūsu komentāru, ar cieņu Jānis Jansons.

A
atbild:
30. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, saskaņā ar kuru ir jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma, ir noteikti vairāki gadījumi, kad ienākums nav apliekams, tai skaitā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums.

Ja atsavina nekustamo īpašumu, atskaites brīdis nekustamā īpašuma piederības ilguma noteikšanai ir diena, kad personas īpašuma tiesības uz konkrēto īpašumu tiek nostiprinātas zemesgrāmatā.

Nodokli piemēro proporcionāli tām daļām, no kuru pārdošanas tiek gūts ienākums. Kādā veidā tās tiks noteiktas nodokļa piemērošanai un vai būs nodokļa atbrīvojums, pamatojoties uz darījumu dokumentiem, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas