E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30759
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kad deklarē ienākumu no kapitāla pieauguma

J
jautā:
18. oktobrī, 2023
Miks

Labdien! Vēlējos noskaidrot, kā veikt pārskata perioda deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma. Ja no katra akciju pārdošanas darījuma ir peļņa, tad ir skaidrs, ka tas jādeklarē. Taču nav līdz galam skaidrs, kā jārīkojas, ja vienā periodā ir darījumi gan ar zaudējumiem, gan darījumi ar peļņu. Teorētiski būtu jānomaksā nodokļi tikai par pieauguma daļu, taču EDS nav iespējams deklarēt darījumus ar zaudējumiem.

A
atbild:
02. novembrī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosacījumiem kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīvu (piemēram, akciju) pārdošanas cenas atņemot to iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. Nosakot kapitāla pieaugumu par taksācijas periodu, proti, ceturksni, ņem vērā visus tā ceturkšņa kapitāla aktīvu (akciju) pārdošanas darījumus. Attiecīgi kapitāla pieauguma aprēķinā ņem vērā, ka ceturkšņa ietvaros var būt gan peļņas, gan zaudējumu darījumi.

Deklarācijas (deklarācija par ienākumu no kapitāla) iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no ceturksnī gūtā ienākuma apmēra:

  • ja kopējie ienākumi no kapitāla aktīviem ceturksnī pārsniedz 1000 eiro, tad deklarāciju par ienākumu, kas gūts no kapitāla, iesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam; 
  • ja kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī nepārsniedz 1000 eiro, tad deklarācija jāiesniedz līdz nākamā gada 15. janvārim.

Ja kopējie kapitāla aktīvu pārdošanas darījumu ienākumi pārsniedz 1000 eiro, tad deklarācijā uzrāda visus tā ceturkšņa ietvaros veiktos kapitāla aktīvu (akciju) pārdošanas darījumus (gan peļņas, gan zaudējumu darījumus).

VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) nevar iesniegt deklarāciju, ja kapitāla aktīvu pārdošanas darījumu ienākumi ceturksnī nepārsniedz 1000 eiro, tāpēc šie ienākumi jādeklarē gada deklarācijā un deklarācija jāiesniedz par attiecīgo gadu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas